El campus de Manresa de la Universitat Politècnica de Catalunya ha instal·lat càmeres a les aules per poder seguir les classes a distància tant en el cas que es decretés un nou confinament sever a causa de la covid com en el cas que algun estudiant hagués de confinar-se a casa però estigués en condicions de seguir el curs.

La iniciativa és una prova pilot per tal de garantir als alumnes poder seguir el curs el més fàcilment possible. «Hem d'estar preparats. Millor que no passi res. Però si passa, ho hem d'estar més que no pas el 14 de març», quan es van haver de suspendre les classes, ha explicat a Regió7 el director en funcions de la Politècnica a Manresa, José Miguel Giménez. Les classes a la UPC començaran dilluns vinent.

Les càmeres pengen del sostre al mig de l'aula. Serà el mateix professor qui amb un senzill comandament podrà prendre diversos plans de l'aula. Bàsicament l'estrada des d'on s'imparteix la classe, però també la pissarra o emetre directament una infografia. A més a més permetrà, si es dona el cas, fer una docència «híbrida», explica Giménez. Això vol dir que uns quants alumnes segueixin la classe de manera presencial a la mateixa aula i uns quants més ho puguin fer des de casa».

La UPC ha optat per fer un model mixt de classes presencials i classes en línia aquest pròxim curs. Les parts més teòriques seran les no presencials, i les pràctiques al laboratori o de resolució de problemes seran les presencials «perquè entenem que és important que hi hagi contacte amb les degudes restriccions, comenta Giménez. «La nostra idea és que els alumnes no hagin de venir els 5 dies de la setmana, sinó 2 o 3» en funció dels horaris i les enginyeries que es cursin. «La feina a casa serà la mateixa. «Tothom haurà de passar per l'escola uns dies i també tothom haurà de fer sessions en línia». Podran ser en directe o no en funció de l'assignatura. A més a més, les classes quedaran enregistrades, de manera que els alumnes hi podran accedir quan vulguin i els cops que faci falta.

Giménez i la cap d'Administració del campus Manresa de la UPC, Imma Gómez, han explicat que el centre universitari de Manresa ha analitzat totes les casuístiques que es poden donar tenint en compte que la docència presencial ja estava resolta.

Tots els circuits d'entrada i sortida del centre estan senyalitzats. Al vestíbul hi ha gel hidroalcohòlic i a totes les aules hi haurà dispensadors de gel. A l'ascensor un rètol alerta que cal evitar el seu ús. Les aules també s'han adaptat. S'ha tret el mobiliari que hi havia fix i, per exemple, les aules de 60 alumnes s'han adaptat per a una vintena.

Així mateix s'han ampliat els anomenats escriptoris virtuals, de manera que un estudiant podrà accedir des de casa seva als ordinadors del centre, possibilitat que ja es va posar en pràctica durant l'època de màxima pressió de la pandèmia. Els alumnes també podran dur els seus ordinadors portàtils per no haver de compartir els de la universitat. Hi haurà un sistema de desinfecció i s'ha incrementat la capacitat del wifi.

La comunitat educativa de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa la formen un miler de persones, de les quals més de 800 són estudiants. El període de matriculació és obert per a segones i terceres assignacions.