Amb la corba de contagis «estabilitzada», amb tendència descendent, i el curs escolar pocs dies abans d'arrencar, el Govern ha anunciat que monitorarà mig centenar de centres escolars per estudiar com evoluciona el virus entre l'alumnat i, així, «construir evidència científica». Així ho van dir la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, que van comparèixer en roda de premsa per informar sobre el projecte «Escoles sentinella».

Aquesta iniciativa té, entre d'altres, els objectius de «donar continuïtat a estudis ja iniciats» sobre la transmissió del virus entre menors i de menors a adults, avaluar si funcionen els protocols establerts a les escoles i poder fer estimacions, o almenys descriure l'evolució de la infecció amb les dades que es recullin.

Els resultats obtinguts del mig centenar d'«escoles sentinella» que participaran en l'estudi podran «extrapolar-se al conjunt de la població escolar», va indicar Casabona. Per això, els centres que formaran part voluntàriament de l'estudi s'escolliran mitjançant criteris «epidemiològics, organitzatius, estructurals i territorials». Casabona va detallar que el concepte de «població sentinella» està «molt consolidat» en l'àmbit de la salut pública i serveix precisament per analitzar en grups relativament petits el que passa a una població molt més gran. El projecte, que liderarà el mateix Casabona, buscarà respondre tretze preguntes d'investigació i tindrà la col·laboració de l'Hospital Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu de Barcelona i ISGlobal.

A tall d'exemple, es buscarà determinar quin impacte té que els espais escolars es ventilin d'una o d'una altra manera o quines característiques comparteixen els menors que es puguin infectar.

En la mateixa conferència de premsa, Vergés va avisar que un cop que arrenqui el curs escolar hi haurà «molts casos i moltes sospites» de positius de virus de la covid-19 entre els alumnes, de manera que va destacar que l'important no serà el nombre d'infectats que es detectin sinó veure si funcionen els protocols preparats per a aquestes eventualitats.

A més, malgrat que els últims dies la corba de contagis és favorable, va demanar evitar la «relaxació» perquè «l'estabilitat» actual es registra encara en una zona d'«incidència alta».

La vacuna, al desembre?

El secretari català de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir ahir que calcula que, «si tot va bé» i la vacuna contra la covid-19 en la qual treballa la Universitat d'Oxford supera tots els assajos clínics, Catalunya pugui disposar al desembre d'unes 100.000 dosis que es destinarien als més «vulnerables».

En declaracions a Rac1, Argimon va recordar que la compra de les vacunes es faria a través d'un procediment conjunt a escala de la Unió Europea per garantir que la distribució sigui equitativa per països, independentment del seu poder econòmic, i amb un preu comú. «L'esquema que ho decidirà serà europeu», va matisar Argimon, que va indicar que cada país rebrà les dosis que li corresponguin segons el seu pes demogràfic, un criteri que serà el «predominant».

A partir d'aquestes dades, i si la vacuna es mostra efectiva, Argimon va dir que calcula que Catalunya ja en podria disposar al desembre d'unes 100.000 dosis, que es destinarien als més vulnerables, principalment la gent gran en residències.