Alumnes de centres educatius de Manresa han homenatjat aquesta setmana les víctimes de l'Holocaust. Dimarts, els alumnes del primer curs d'ESO de l'institut Manresa Sis van fer una encesa d'espelmes davant de la placa d'homenatge que és situada a la plaça de Sant Domènec i que conté els noms de totes les persones deportades manresanes. L'acció estava emmarcada dins les activitats programades per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, el 27 de gener.

Alumnes dels instituts Peguera, Manresa Sis, Lacetània, Pius Font i Quer i Joviat han realitzat, al llarg d'aquesta setmana, diverses activitats per commemorar aquest dia. A banda de l'encesa d'espelmes, l'alumnat també ha fet l'itinerari «Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis», i ha netejat algunes de les llambordes. En aquest cas, es proposava als alumnes resseguir l'itinerari sencer o bé parcialment en grups reduïts.

Cada centre ha apadrinat la neteja d'algunes stolpersteine, que prèviament havien treballat. Les stolpersteine són llambordes on es graven les dades de cada persona deportada i que es col·loquen al paviment davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar abans de ser empresonades i deportades.

Alumnes del Lluís de Peguera van fer aquest dijous el recorregut i neteja de les llambordes commemoratives dels carrers Carrió i Canonge Montanyà, dedicades a Joaquim Amat-Piniella, Enric Cunill i Jesús Dalmau. Al llarg de l'itinerari, també van visitar el refugi antiaeri de la Renaixença.

Finalment, i sumat a totes aquestes activitats per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, aquest dimecres es va fer la conferència «Memòria, deportació, cultura de pau i drets humans», a càrrec d'Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen. La sessió, adreçada a tots els centres de batxillerat de la comarca, es va dur a terme a la sala d'actes de l'institut Luís de Peguera. Alguns grups s'hi van connectar per jitsi.meet.