Un centenar d'estudiants han tallat aquest dimecres al matí l'Avinguda Diagonal per mostrar el seu rebuig a la nova llei estatal d'universitats, coneguda com a 'llei Castells'. Amb una pancarta amb el lema 'Aturem la llei Castells', han cantat proclames en contra d'aquesta norma, que s'ha d'aprovar properament. Consideren la norma un "atac" al sistema educatiu dels Països Catalans i alerten del risc de convertir l'educació en una "mercaderia" perquè obre les portes de les universitats a les empreses. La protesta s'ha reproduït a l'AP-7, davant de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El tall de trànsit a Barcelona ha durat aproximadament una hora, després d'una mediació entre estudiants i cossos policials. Durant l'estona que ha durat el tall de trànsit, alguns conductors s'han resignat, mentre que d'altres han intentat saltar-se el tall pressionant els manifestants.

La portaveu del SEPC, Marta Daviu, ha afirmat que la llei Castells s'està venent com a progressista però que és un "atac directe" al sistema universitari públic. Ha assegurat que el text permet a les empreses privades entrar en el sistema i "guanyar poder". Daviu ha acusat el ministre d'Universitats, Manuel Castells, de no "voler escoltar des del seu despatx de la Moncloa" el moviment estudiantil i ha assegurat que no és una norma de consens, ja que no només s'hi oposen els universitaris sinó també els rectors.

Per això, ha reclamat als partits polítics "coherència" i estar al costat de la comunitat universitària en aquesta lluita. "Que votin en contra, és de mínims estar en contra d'una llei que tracta l'educació com una mercaderia i no com un dret", ha manifestat.

Els universitaris critiquen per exemple que cada cop hi ha més assignatures en anglès, en detriment del català. D'altra banda, també s'hi oposen a la llei de convivència universitària, un reglament que veuen "repressiu i sancionador".

La protesta ha estat l'avantsala de la vaga convocada el 16 de desembre en contra de la norma estatal. El govern espanyol va aprovar l'avantprojecte de la nova llei d'universitats el passat agost i ara està pendent d'aprovació al Congrés.