El proper curs escolar, el 2022-2023, començarà abans: el 5 de setembre per als cicles d'infantil i primària i el dia 7 per a l'ESO, el batxillerat i l'FP. Així ho ha anunciat aquest dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença pública al costat del conseller d'Educació, Josep Conzález Cambray. L'objectiu, asseguren ambdós, és millorar la conciliació familiar.

Segons ha pogut saber l'ACN, durant el setembre hi haurà jornada reduïda a infantil i primària i hi haurà un dia més de vacances de Nadal i un dia extra de lliure disposició (es passarà de tres a quatre dies). D'aquesta forma, la reorganització del calendari escolar no suposarà un increment d'hores lectives. El Departament d'Educació avançarà un mes dels nomenaments de la plantilla estructural, al juny.

La jornada reduïda de setembre serà de 9 del matí a 1 del migdia i el servei de menjador s'allargarà fins a 2/4 de 4 de la tarda. A més, els nens i nenes es podran quedar a l'escola a la tarda durant tot el mes sense cost per a les famílies. El departament d'Educació ha concretat que els centres organitzaran activitats.

Quan a les vacances de Nadal, començaran el 21 de desembre i el dia de lliure disposició extra ( de 3 es passa a 4 en total) s'haurà de reservar pel segon semestre.

"El canvi en el calendari escolar no comportarà un increment del nombre de jornades laborals pels professionals de l'educació"

Amb aquest nou calendari, la Generalitat "dona resposta a una demanda de les famílies per compatibilitzar i conciliar la vida professional i la familiar, sobretot durant els primers dies de setembre, quan la majoria d’adults no tenen vacances i els joves i infants encara no han començat les classes”, ha assegurat el conseller d'Educació, que també ha afirmat que "el canvi en el calendari escolar no comportarà un increment del nombre de jornades laborals pels professionals de l'educació" i que "el professorat tindrà un horari més adequat per coordinar-se i els equips directius disposaran dels nomenaments al juny".

Veus bé que s'avanci el curs escolar una setmana?

  • 88
  • 132

No és la primera vegada que la Generalitat avança l'inici del curs escolar. L’any 2011 es va establir sense èxit ni bona rebuda per part del món educatiu ni de les famílies la ‘setmana blanca’, cinc dies de vacances ubicades al mes de febrer, seguint l'exemple de països d'Europa com França.

Ustec s'oposa a l'avançament del curs perquè creu que no hi haurà prou temps per preparar-lo

El sindicat de mestres Ustec rebutja frontalment la proposta d'avançar uns dies l'inici del proper curs perquè considera que els docents no tindran prou temps per preparar-lo. Segons Iolanda Segura, portaveu del sindicat, a primers de setembre solen faltar molts mestres per nomenar i això dificulta la coordinació interna dels centres. A més, creu que no es pot avançar la fi de les vacances dels docents perquè és un dret laboral. Per això, i pel fet que la mesura s'hagi anunciat públicament només mitja hora després d'avançar-la als directors dels centres i sense consultar als sindicats, Segura ha demanat, en declaracions a l'ACN, la dimissió del conseller d'Educació, Josep González-Cambray.

La Intersindical diu que el canvi en el calendari no busca la millora educativa sinó que respon a "càlculs polítics"

La Intersindical Educació també s'ha oposat a la modificació del calendari escolar. El sindicat creu que aquesta mesura no busca la millora educativa sinó que respon a "càlculs polítics". Ha afegit que sembla que el Govern entengui les escoles com "aparcaments d'infants" i ha lamentat que l'economia passi per davant de l'educació. En clau interna, ha assegurat que els centres només tindran dos dies per preparar el curs escolar i ha alertat que això farà que la tasca docent es vegi greument afectada. Ha afegit que, a més, coincidirà amb la introducció del nou currículum. La Intersindical ha rebutjat també que avançar els nomenaments un mes permeti preparar el curs següent.