Un nou estudi alerta de la greu problemàtica que porten advertint durant mesos els metges i alguns sondejos: la pandèmia ha fet efecte i ha incrementat els problemes de salut mental entre els joves. En concret, el percentatge de persones entre 15 i 29 anys que declarava patir amb certa o molta freqüència problemes psicològics ha passat del 6,2% al 24% del 2019 al 2022, segons l’estudi ‘Jóvenes en pleno desarrollo y crisis pandémica’ elaborat per les fundacions FAD i Pfizer i presentat aquest dijous.

La investigació revela que són les dones les que pateixen més problemes psicològics i la franja de joves d’entre 20 i 24 anys la que més declara un augment de la freqüència dels pensaments negatius. En general, un de cada tres joves sondejats creu que res té solució, que tot anirà a pitjor i que és un fracassat. I un de cada quatre que és una càrrega per als altres i que la vida és una càrrega inútil.

Tot i que el sondeig mostra un panorama de pessimisme juvenil, per un context de crisi que ha augmentat les incerteses, els problemes de salut i econòmics, també conté un halo d’esperança ja que aquest pessimisme s’ha reduït respecte a les sensacions entre els joves espanyols el 2020, en la fase més dura de la pandèmia. Destaca que, per a gairebé un 60% dels enquestats, la covid ha tingut un gran impacte i els ha produït canvis personals. El 55,7% creuen que aquests canvis seran permanents i un percentatge similar afirmen que tenen la sensació que aquests canvis seran positius.

L’enquesta s’ha realitzat amb una mostra de 1.200 joves d’entre 15 i 29 anys durant els mesos de febrer i març del 2022.