Què en saps de Carmen Laforet i Javier Marías? Aquests han estat els protagonistes de l'examen de castellà de la Selectivitat

Les PAU 2023 han arrencat aquest divendres, com sempre, amb la prova de llengua castellana i literatura

Carmen Laforet, en una foto d'arxiu

Carmen Laforet, en una foto d'arxiu

Redacció / ACN

L’examen de llengua castellana i literatura de la Selectivitat 2023, el primer de les proves, ha inclòs textos de Javier Marías i d’Irene Vallejo i ha fet preguntes als estudiants sobre ‘Nada’, de Carmen Laforet, i sobre ‘La Fundación’, de l’autor Antonio Buero Vallejo.

En el model A de prova, els estudiants han hagut de respondre preguntes de comprensió lectora sobre un fragment de ‘Tomás Nevinson’, de Javier Marías. També han hagut de fer l’exercici d’expressió escrita sobre aquesta obra. Han completat la prova preguntes sobre ‘La Fundación’, de l’autor Antonio Buero Vallejo.

Pel que fa al model B de prova, el text era d’Irene Vallejo, un fragment de l’obra ‘El infinito en un junco’, on l’autora fa una reflexió sobre els llibres i les noves tecnologies i defensa que allò vell sempre s’acaba mantenint al llarg dels anys i dels segles. Precisament, a la part d’expressió escrita s’ha demanat als estudiants que escrivissin sobre la pervivència dels llibres. Els que han escollit aquest model també han hagut de respondre preguntes sobre ‘Nada’, de Carmen Laforet.

Qui va ser Carmen Laforet Díaz?

Nascuda el 1921 a Barcelona, Carmen Laforet Díaz es va llicenciar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona. Va publicar els seus primers contes el 1940 al setmanari Mujer i va guanyar el seu primer premi Nadal, amb la novel"la Nada, el 1944, quan encara era una escriptora desconeguda. També és autora deLa isla y los demonios (1952),  La mujer nueva (1955), Puedo contar contigo (2003) i Al volver de la esquina (2004).

Qui va ser Javier Marías Franco?

L'escriptor, traductor i editor madrileny, membre de la Reial Acadèmia Espanyola, va firmar una extensa col·lecció d'obres, entre les quals hi ha Todas las almas (1989) i El oficio de oír llover (2003).

Qui és Irene Vallejo Moreu?

Irene Vallejo Moreu (Saragossa, 1979) és una filòloga i escriptora espanyola que el 2020 va guanyar el Premi Nacional d'assaig de les Lletres Espanyoles amb la publicació L'infinit dins d'un jonc.

Qui va ser Antonio Buero Vallejo

Nascut a Guadalajara el 1916, Buero va ser un dramaturg espanyol que, després de passar per la presó per haver lluitat al costat republicà a la Guerra Civil es va concentrar en el teatre. Membre numerari de la Reial Acadèmia Espanyola el 1971 i guardonat amb el Premi Cervantes el 1986, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles el 1996 i el Premi Max d'Honor el 1999.