Un 7% de vals escolars activats en la primera setmana de la campanya

La consellera Mas Guix destaca que es busca el doble objectiu d'ajudar les famílies i el comerç de proximitat

Imatge de dos vals escolars

Imatge de dos vals escolars / ACN/Pau Costa

María Belmez (ACN)

La primera setmana de la campanya del val escolar s'ha saldat amb un 7% de vals activats, segons ha explicat la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, des de la llibreria Index Books de Barcelona. Enguany el val s'ha ampliat a secundària i cicles formatius de grau bàsic, fins a un total de 790.000 beneficiaris. La Generalitat hi destina la mateixa aportació que en la primera edició, 50 milions d'euros, però en ampliar els beneficiaris s'ha reduït l'import de 100 a 60 euros per alumne -en dos vals de 30 euros-. Enguany les famílies poden cedir els vals als centres per reduir l'aportació en concepte de material escolar. Mas Guix ha destacat que es busca el doble objectiu d'ajudar les famílies i el comerç de proximitat.

La segona edició d'aquesta iniciativa es va posar en marxa dimecres passat. Enguany, els destinataris són els alumnes de primària, secundària i cicle formatiu de grau bàsic. Així, es passa d'uns 450.000 a 790.000 alumnes. Pel que fa als comerços, s'hi han adherit gairebé 2.000.

Mas Guix ha explicat que l'objectiu és "recolzar les famílies en un moment de pressió del cost de la vida" i a la vegada es vol donar suport al comerç de proximitat.

En la primera edició es van bescanviar un 95% dels vals, una xifra que la consellera ha considerat "elevadíssima" per tractar-se d'una nova iniciativa. Malgrat tot, ha explicat que enguany s'han posat en contacte amb escoles on s'ha detectat un nivell d'ús més baix per tal de veure com incentivar-ne l'ús.

Cedir els imports a les escoles i AFA

Una de les novetats d'enguany és que les famílies podran cedir un o els dos vals a les associacions de famílies o als centres educatius per tal de reduir l'aportació que han de fer en concepte de material escolar. Tot i això, ha insistit que els centres i les associacions han de fer ús d'aquests vals en el comerç de proximitat.

L'altra novetat és l'ampliació als estudiants de secundària i de cicles formatius de grau bàsic. En aquest sentit, Mas Guix ha recordat que el projecte de pressupostos contemplava que el val fos de 70 euros per alumne, tot i l'ampliació de beneficiaris. La no aprovació dels comptes i la voluntat de mantenir l'ampliació dels beneficiaris va portar Economia a reduir l'import a 60 euros per alumne. "És el reflex que l'aprovació o no dels pressupostos té un impacte ben directe en el dia a dia de la ciutadania", ha declarat.

La propietària de la llibreria, Meritxell Amargós, ha fet una valoració molt positiva de la primera edició del val i ha explicat que de moment en la d'aquest curs se n'han bescanviat pocs ja que tot just ha començat. Els que ja ho han fet s'han endut quaderns d'estiu o llibres de lectura. Els propietaris han reconegut que l'any passat hi havia una mica de "desconeixement" inicial però que la campanya es va desenvolupar sense problemes i esperen que enguany el val sigui més conegut entre les famílies.