Carrers negats d'aigua, baixos inundats i arbres caiguts és el primer balanç del fort xàfec d'aigua i calamarsa que aquest dimecres a la tarda va caure sobre Manresa i bona part de la Catalunya Central i que, en el cas de la capital del Bages, també va provocar problemes al CAP Bases i a la botiga Decathlon.

Protecció Civil va activar el pla INUNCAT en set comarques, entre elles el Bages, el Moianès i el Baix Llobregat, a més d'Osona, el Maresme i els Vallesos. El temporal també va afectar punts del nord i del prelitoral central i es va anar desplaçant cap al sud-est.

El punt més àlgid de la tempesta a Manresa va ser entre les 17 i les 19 h, quan l'aigua va caure amb molta força i va dificultar la circulació. En total, 46 litres per metre quadrat acumulats (prop del récord, que han estat els 51 litres de Monistrol de Montserrat).

El túnel del carrer Indústria, per exemple, va quedar negat i la Policia Local el va tallar al trànsit. Un altre vial important de la ciutat que va quedar cobert per l'aigua és el carrer de Viladordis: a l'altura de la Font dels Capellans se n'hi acumulava un pam.

{C}

El carrer de Viladordis de Manresa, negat pel xàfec d'aquest dimecres

El carrer de Viladordis de Manresa, negat pel xàfec d'aquest dimecres

Al CAP Bases, l'aigua va accedir a l'interior de l'equipament i va mullar part d'un dels passadissos (tal com es veu en el següent vídeo) i els treballadors van haver de col·locar material absorbent. A la botiga Decathlon també hi va entrar aigua. Regió7 va contactar amb l'establiment, que va afirmar que seguia mantenint les portes obertes i que s'estava treballant per resoldre l'incident.

Des de l'Ajuntament informen igualment d'alguns baixos inundats, tapes de claveguera que van saltar i arbres que van caure, un d'ells a l'accés del pàrquing de Puigmercadal.

Pedra a Sant Vicenç i Montserrat i un arbre caigut a Sant Fruitós

En total, els Bombers de la Generalitat havien rebut més de 200 avisos abans de les 21 h, xifra que preveien que seguís augmentant. D'aquestes, un centenar eren avisos del Bages. El cos d'emergències afirmava que no es va haver d'atendre cap situació greu, i que en la majoria d'avisos no hi van poder actuar.

A més de Manresa, també va caure pedra a Sant Vicenç de Castellet i a Montserrat, on la carretera d'accés al monestir va quedar coberta per una capa blanca. Va caldre tallar la BP-1121, a Monistrol, i la BP-1103 a Marganell, ambdues a causa d'esllavissades.

Efectes de la pedregada a Montserrat

Efectes de la pedregada a Montserrat

A Sant Fruitós, el vent va partir un arbre al primer tram de l'avinguda Joan Sanmartí.

{C}

13

Efectes de les pluges torrencials a la Catalunya Central

A la C-14, a Organyà (Alt Urgell), hi va haver una sortida de via. L'accident va tenir lloc a les 17.50 h i només s'hiva veure implicat un únic vehicle. Es van generar dos quilòmetres de retencions a partir del punt quilomètric 159 i no hi va haver ferits.

Avui, matí de sol i tarda de pluja

De cara a aquest dijous, el Meteocat preveu un matí assolellat, mentre que durant la tarda hi tornarà a haver xàfecs al nord-est del país.