Protecció Civil ha demanat màxima prudència en el dia de més intensitat de l'onada de calor i davant l'alt risc d'incendi. Es manté en fase d'alerta el pla Procicat per l'elevada calor que afecta Catalunya des de dilluns. També està en prealerta el pla Infocat per perill d'incendi en molts punts del país, situació que es va agreujant a mida que avança l'onada de calor amb altes temperatures i humitats baixes. Cal recordar també que en combinació amb les altes temperatures s'està registrant l'augment dels valors d'ozó troposfèric, que poden provocar afectacions respiratòries, sobretot en la població més vulnerable. Els nivells són elevats i poden superar el llindar d'alerta a la Catalunya Central, la Plana de Vic, les Comarques de Girona i l'Alt Llobregat.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dimecres està previst que s'assoleixi el pic de calor i les superacions del llindar es podran produir a qualsevol punt, amb més probabilitat a les Comarques Centrals i a Ponent. Dijous es preveu que les temperatures seguiran sent molt altes però amb menor probabilitat de superar els llindars de temperatura extrema i reduint l'afectació a les comarques de l'interior de Catalunya.

En el tercer dia d'onada de calor, Protecció Civil segueix demanant als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

D'acord a les informacions facilitades pel Servei de Prevenció d'Incendis Forestals, els Agents Rurals i els Bombers de la Generalitat, el risc d'incendi forestal és especialment alt a la Catalunya Central, a Ponent i a les Terres de l'Ebre. Es mantenen tancats els accessos al Massís del Montsant.

A més, les altes temperatures estan provocant l'augment dels valors d'ozó troposfèric. La Direcció general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha emès un avís informant que els nivells seran elevats aquest dimecres, amb possibilitat de superar el llindar d'informació i d'alerta en la zona de qualitat de l'aire de la Catalunya Central, la Plana de Vic, les Comarques de Girona i l'Alt Llobregat.

Dimarts es va superar el llindar d'alerta a la zona de la Plana de Vic, sent una situació poc habitual.

Es recomana a les persones amb malalties cardíaques o de l'aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades que redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos, realitzades a l'aire lliure, durant el període que se superi el llindar d'informació, i que les evitin en cas de superació del llindar d'alerta.