Protecció Civil alerta que la nevada que aquest matí ha començat a caure a les cotes altes de la Catalunya Central es pot anar estenent per zones més baixes, d'entre els 400 i els 600 metres en les properes hores i també avisa que l'episodi de neu s'allargarà fins demà, dijous.

Si a primera hora, la neu queia feblement per sobre dels 700 metres al Berguedà i la Cerdanya, cap a les 10 del matí, la precipitació en forma de volves ha fet acte de presència també a municipis de menys altitud com Cardona i Fonollosa, al Bages, o Calders, al Moianès. Els gruixos més importants s'han mesurat al Ripollès, amb 18 centímetres a Ulldeter (1.999 metres) i a la Cerdanya, amb 10 cm a Das i 8 a Puigcerdà. També destaquen els 4 de Bagà i la Pobla de Lillet (Berguedà).

Protecció Civil ha activat en estat d'alerta el pla Neucat en previsió que demà les nevades seran més intenses i la cota de neu a les comarques centrals estarà els 400 i els 600 metres. Al Pirineu occidental serà més alta i voltarà els 900 metres. Es podrà superar el gruix de 5 cm a cotes superiors de 700 metres. El vídeo de continuació és d'aquest matí a Castelltallat (Sant Mateu de Bages), a 720 metres. El següent és de Montserrat. A la part superior de la notícia en pots veure un gravat a Cardona.

Nevada a Castelltallat

Nevada a Montserrat

La neu emblanquina el paisatge del Berguedà

A la comarca del Berguedà, la nevada no causa, ara per ara, problemes de mobilitat. A municipis com Castellar de n'Hug han caigut 6 centímetres de neu. L'alcalde Salvador Juncà ha explicat a aquest diari que els serveis de neteja municipals han retirat la neu dels carrers a primera hora. "Està tot net". I el paisatge emblanquinat. La neu ha arribat fins a la muntanya de Queralt i ha enfarinat nuclis com el de Bagà a primera hora. Després s'ha fos.

8 cm a la Cerdanya

La Cerdanya s'ha llevat amb una nevada que ha deixat un gruix mig de vuit centímetres al fons de la vall. La baixada dràstica de les temperatures durant la tarda de dimarts, que va fer passar la comarca d'un ambient suau al migdia al voltant dels 15 graus a un de gèlid al vespre per sota dels cinc, s'ha completat durant la nit amb el temporal.

La nevada tardana és del tipus maquillatge, ja que no ha agafat a l'asfalt ni les voreres assolellades a causa de l'escalfor que acumulen a aquestes alçades de març. Així, la neu s'ha dipositat en prats, solars, vehicles aparcats i teulats i en quant surti el sol es fondrà de seguida. Això ha fet que no hagi influït en el trànsit ni en la rutina dels vianants a l'hora de desplaçar-se pels carrers. Sí tindrà un efecte positiu durable en l'augment dels recursos hídrics de la comarca i el país.

En aquest sentit, la neu provocarà una crescuda sobtada del cabal del Segre en els pròxims dies. La neu ha caigut de manera més generosa a les cotes altes, deixant gruixos superiors als quinze centímetres als cims i les pistes d'esquí. Les estacions arriben a les portes de Setmana Santa amb la paradoxa de gaudir d'una situació immillorable pel que fa a la neu i, en canvi, estar tancades a causa del Coronavirus.