Les intenses pluges caigudes avui diumenge han motivat una vintena d'intervencions dels Bombers de la Generalitat en diverses zones de Catalunya i ha provocat crescudes en els rius Llobregat i Freser, que amenacen de desbordar-se i inundar zones baixes.

Segons ha informat Protecció Civil, des d'aquest matí el cabal del Llobregat ha superat el nivell d'alerta en els termes municipals de Berga i Balsareny (Bages), per la qual cosa es recomana extremar la precaució en els passos situats a la llera del riu i en les zones properes inundables.

Diumenge de tempestes fortes i irregulars arreu de Catalunya

Diumenge de tempestes fortes i irregulars arreu de Catalunya

es precipitacions també han causat la crescuda del riu Freser, per la qual cosa Protecció Civil recomana no acostar-se a les seves ribes davant els riscos que es desbordi i acabi inundant les zones baixes properes i algunes parcel·les rústiques.

Les pluges, acompanyades de tempesta elèctrica, han descarregat amb intensitat des de primera hora del matí fins a deixar més de 20 litres per metre quadrat en mitja hora en alguns punts, com Canyelles, a la comarca barcelonina del Garraf.

Això ha provocat una vintena d'intervencions dels Bombers de la Generalitat, principalment per retirar branques d'arbres i altres objectes caiguts, encara que no s'ha registrat cap incident greu.

A la tarda, les precipitacions s'han desplaçat cap a les comarques pirinenques: al Pallars Jussà també s'han acumulat més de 20 litres per metre quadrat en mitja hora, entre fortes ràfegues de vent.

Protecció Civil manté activada des d'ahir la fase d'alerta del pla d'emergències Inuncat per risc de xàfecs, davant les previsions d'intenses pluges a bona part de Catalunya que podran anar acompanyades de fortes ratxes de vent i de calamarsa, especialment a la comarca del Ripollès i altres zones pirinenques.

Davant aquesta situació, Protecció Civil recomana molta precaució en la mobilitat i en les activitats a l'aire lliure. A més, cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, ni creuar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen intensitats i acumulacions més importants.