Catalunya ha tancat un mes de juliol càlid, sobretot l'última setmana, amb valors màxims per damunt dels 40°C. El dia 31, es van registrar 41,6ºC a Alcarràs (Segrià); 41,3°C a Lleida-la Femosa (Segrià); 40,6°C a les Borges Blanques-Mas del Boter (les Garrigues) i 40,1°C a Tàrrega (l'Urgell), segons dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya. El juliol ha estat sec o molt sec a la meitat sud del territori, nord de la costa Brava i gran part del Pirineu occidental; en canvi, ha estat plujós o molt plujós al Prepirineu, prelitoral nord, sud de la costa Brava i nord del Maresme, àrea metropolitana de Barcelona i el Pla d'Urgell.

En la primera quinzena, diverses pertorbacions van deixar quantitats de precipitació repartides de forma molt desigual al territori i en la segona, les temperatures van pujar i s'han registrat tempestes que han afectat la meitat nord de Catalunya.

Tot i que la calorada de l'última setmana de mes ha deixat alguns valors de temperatura inusuals, sobretot a Ponent, no es van observar rècords absoluts de temperatura màxima. L'onada de calor de finals de juny de l'any passat va deixar registres força més extrems. Tot i això, 13 de les 146 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades van mesurar la seva temperatura més alta en un mes de juliol, com Raimat (Segrià), amb més de 30 anys de dades.

Pel que fa a la temperatura mínima, els valors també van ser elevats al llarg de l'episodi, si bé en general no es van registrar nits tan càlides com algunes de les onades de calor dels últims anys perquè l'absència de nuvolositat va permetre un cert refrescament nocturn.

El 2 i el 3 de juliol, es van registrar tempestes que van afectar especialment el nord i quadrant nord-est de Catalunya. El 13 i 14 de juliol, es produeix un altre episodi de tempestes que va afectar la meitat nord, fonamentalment al Prepirineu. El 16 de juliol, xàfecs localitzats van afectar l'àrea metropolitana de Barcelona, especialment el Barcelonès i el Baix Llobregat.