Catalunya viurà aquest divendres, 28 d'agost, un canvi de temps brusc: marxarà el sol, baixaran les temperatures i arribaran pluges intenses. Protecció Civil demana extremar la prudència i ha activat l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT a les comarques interiors de la Catalunya Central, Barcelona, Girona i Tarragona.

Al llarg del matí la nuvolositat anirà en augment i ja començaran a caure els primers ruixats. Serà, però, a partir del migdia quan les precipitacions guanyaran extensió i intensitat. S'esperen xàfecs localment forts a gairebé qualsevol punt que, a més, aniran acompanyats de tempesta i fins i tot de calamarsa o pedra.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts a les comarques centrals, les interiors de Girona, a Tarragona i al Sud de Barcelona. A la resta del territori es podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts d'intensitat de pluja. L'episodi s'iniciarà a partir del migdia de demà i s'intensificarà amb el pas de les hores. Les temperatures estaran entre els 30 i els 19 ºC a Manresa; els 27 i els 15, a Berga: i els 28 i els 17 a Solsona.

Es recomana no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Tampoc estacioneu en zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d'emergències. Si les tempestes van acompanyades d'aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l'aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d'evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.