El president dels EUA, Joe Biden, té previst traslladar-se aquesta setmana a l'estat de Texas, que està patint «un gran desastre» arran d'un temporal que ha afectat gran part del país i ha provocat temperatures gèlides en aquesta regió, on milers de llars s'han quedat sense electricitat i ara s'enfronten a la falta d'aigua. Almenys 59 persones han perdut la vida pel fred.

El temporal ha obligat el Govern de Biden a mobilitzar fons federals per donar suport en les tasques de mitigació dels danys, però també per estendre la mà a les famílies amb habitatges que han patit greus danys.

«Ara mateix, amb tantes cases a la ciutat que tenen canonades que es trenquen a causa del temps gèlid i fugues importants i danys ocasionats per l'aigua, necessitem molts materials i subministraments de plomeria», ha explicat l'alcalde de Houston, Sylvester Turner, a l'espai 'Face the Nation', de la cadena CBS News.

Turner ha assenyalat que «els talls d'energia i el sistema d'aigua estan interconnectats», ja que davant la falta de llum ha fet falta utilitzar més generadors, que s'alimenten d'aigua, per atendre l'emergència.

«Això ha sigut com tornar a l'edat mitjana aquí a Texas», ha lamentat el congressista Colin Allred, citat pel diari 'The Washington Post', que ha relatat que «la gent està cremant els mobles i les tanques per escalfar-se», i que s'estan trobant persones d'avançada edat «literalment congelades» als llits.

El portaveu nacional de l'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències (FEMA, en anglès), Daniel Llargués, ha explicat a EFE que la declaració de «desastre major» a Texas és de «gran magnitud» i que ha rebut el vistiplau de Biden 24 hores després que el governador d'aquest estat la sol·licités.

Llargués ha detallat que, per les baixes temperatures, les canonades de moltes cases «han rebentat o s'han congelat i seguidament han causat danys al sostre i a les parets».

«Els residents d'aquest estat no estan acostumats a veure aquest tipus de tempestes hivernals, aquest tipus de temps dur», ha comentat el portaveu de la FEMA, que remarca que a Texas són més comuns huracans, tempestes tropicals o incendis forestals.