06 de març de 2021
06.03.2021
Regió7

Les borrasques podrien afavorir una primavera més explosiva per a les al·lèrgies

L'al·lèrgia al pol·len no genera símptomes relacionats directament amb coronavirus com a febre, malestar general, diarrea o dolors musculars

06.03.2021 | 13:54
Les borrasques podrien afavorir una primavera més explosiva per a les al·lèrgies

Les borrasques de les últimes setmanes, amb pluja i neu, podrien afavorir una primavera "una mica més explosiva" per a les al·lèrgies, tot i que encara és aviat per a l'aparició de les gramínies, que floreixen a partir d'aquest mes de març i són un dels pòl·lens més freqüents.

Així ho assegura Juan José Liñana Santafé, president de l'Associació Valenciana d'Alergología i Immunologia Clínica, qui destaca que l'ús de mascareta, que frena una exposició directa al pol·len, ha permès als al·lèrgics notar menys símptomes durant la pandèmia.

Pol·len de xiprer

En aquests moments és el pol·len del xiprer o de plantes com l'arizonica, que solen florir al gener i febrer, la principal causa de les al·lèrgies, segons Liñana.

Explica que l'al·lèrgia al pol·len de xiprers i arizoniques, que abans "gairebé no es veien" a les consultes, són ara la quarta causa d'al·lèrgia en comunitats com la Valenciana, després de l'al·lèrgia al pol·len de les gramínies, de l'olivera i de la Morella roquera.

Al·lèrgia a les gramínies 

És a partir d'aquest mes de març quan prolifera el pol·len de les gramínies i la morella roquera, una mala herba típica de la zona del Mediterrani, on, com en altres punts d'Espanya, des de Nadal s'han registrat diverses borrasques, algunes acompanyades de neu i precipitacions.

"És cert que enguany ha plogut molt i ha nevat, i la neu es converteix en aigua, i això pot afavorir després una primavera una mica més explosiva, sempre que abans que aflorin no hi hagi una gelada o algun altre problema meteorològic important", adverteix l'al·lergòleg.

De tota manera, matisa que encara és "aviat per tenir clares les dades de com serà la primavera" pel que fa a les al·lèrgies.

Tos per al·lèrgia o per covid?


Tot i que la tos és un símptoma tant d'al·lèrgia com de covid-19, l'especialista en Al·lergologia de l'Hospital de la Ribera, a Alzira, explica que l'al·lèrgia al pol·len no genera símptomes relacionats directament amb coronavirus com febre, malestar general, diarrea o dolors musculars, a més de la pèrdua dels sentits de l'olfacte i del gust.

"Tenir aquests símptomes t'està indicant que hi ha un procés infecciós", assenyala Liñana, que afegeix que una al·lèrgia "provoca picor al nas, ulls, gola i bronquis que es tradueix en tos, però normalment no es té febre".

Segons explica, "la tos com a símptoma aïllat de la covid-19 és molt estrany. També subratlla que molts dels pacients al·lèrgics al pol·len a qui està revisant li expliquen que la primavera del 2020 la van passar millor que altres anys "per portar mascareta, ja que no respiren el pol·len directament".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit