L’inici del mes de juliol ha portat una calor sufocant, amb la previsió d’uns dies amb temperatures que vorejaran els 40 graus en diversos punts. Aquest divendres els termòmetres pujaran encara més a zones de la meitat sud peninsular i conca de l’Ebre, amb Còrdova, Granada, Jaén, Osca, Saragossa, Albacete, Conca, Lleida, La Rioja, Navarra, Madrid i València en risc per altes temperatures, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A més, Còrdova, Granada i Saragossa s’acostaran als 40 ºC. En gran part del país, els termòmetres superaran els 35 graus durant el cap de setmana. 

A Catalunya, Protecció Civil ja avisa sobre els principals consells abans les altes temperatures, tot i que en aquesta comunitat s’esperen les màximes a partir de la setmana que ve, després d’un cap de setmana també molt calorós.

Seguint amb aquesta comunitat, aquest cap de setmana s’espera bàsicament calor i un ambient assolellat. La temperatura serà, no obstant això, lleugerament més baixa a la meitat sud del territori i similar, o lleugerament més alta, a la resta. Dissabte la temperatura tocarà sostre i diumenge baixarà lleugerament amb l’arribada d’una pertorbació que deixarà xàfecs a la meitat nord. A partir de dilluns la temperatura pujarà notablement.

Un front atlàntic

En bona part del país s’espera que predomini el temps sec i estable, amb cel poc ennuvolat o clar. Malgrat això, s’espera l’arribada d’un front atlàntic poc actiu que deixarà cel ennuvolat o cobert a l’extrem nord-oest peninsular i precipitacions a Galícia, i és probable que s’estenguin, de forma més feble, al Cantàbric i extrem nord-oest de Castella i Lleó.

Així mateix, es formarà nuvolositat d’evolució amb probabilitat d’alguna tempesta, en general feble, al Pirineu a la tarda, així com núvols baixos matinals al litoral mediterrani peninsular. A les Canàries s’esperen intervals ennuvolats al nord de les illes de més relleu.

Hi haurà possibles boires matinals a Galícia, el Cantàbric interior i l’àrea mediterrània i no es descarta calima a les Canàries.

Les temperatures diürnes no experimentaran canvis o aniran en lleuger ascens mentre que les nocturnes aniran en descens a Galícia i en ascens al Cantàbric, terç oriental peninsular, Andalusia i les Balears.