L’arribada de l’estiu també porta altes temperatures i onades de calor. Segons les previsions difoses per l’Aemet, Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura i Madrid arribaran aquest cap de setmana als 40 °C, amb el començament de la canícula, que ha arrencat oficialment aquest dijous. També s’esperen màximes de 35 °C a Castella i Lleó, la vall de l’Ebre i el nord-est de Catalunya. Però, ¿què és la canícula i quant durarà?

La canícula, també anomenada capicua (batejat així pels romans), agafa el nom de la constel·lació Can Major i és com es coneix el període més càlid de l’any. Els romans pensaven que en aquestes dates la calor del Sol s’ajuntava amb la calor emesa per l’estrella Sírius, donant origen a un notable augment de les temperatures. També s’anomena «sequera intraestival» i sol caracteritzar-se per una gran estabilitat atmosfèrica causada per un potent anticicló que s’estén des de les Bermudes, segons argumenta José Antonio Maldonado, famós meteoròleg i director de Meteored.

La canícula dura uns 40 dies de mitjana, entre el juliol i l’agost. El període oficial és entre aquest dijous, 15 de juliol, i el 15 d’agost, el que faria que durant aquestes dates es registrin les temperatures més altes de l’any. Però també és possible que hi hagi màximes extremes en altres moments de l’estiu, com ha passat altres anys: Múrcia va registrar 45,4 ºC el 4 de juliol de 1994 i Saragossa va arribar als 44,5 °C el 7 de juliol del 2015, per exemple.

Les prediccions auguren una última setmana de juliol i la primera d’agost amb temperatures no massa extremes. Però aquest cap de setmana sí que hi haurà més graus dels habituals al terç nord peninsular. A la resta de la Península i les Canàries tindran temperatures normals o una mica més fresques de l’habitual. També s’espera que en les pròximes setmanes arribin els dies més calorosos de l’estiu.

En aquest context, els meteoròlegs anticipen que, arribat l’agost, les temperatures podrien tornar a ser més altes del normal en bona part del país, quedant fins a 3 ºC per sobre de la mitjana històrica.