Les comarques centrals arriben a mig estiu en un ambient meteorològic caracteritzat per contrastos de temperatura. L’alternança brusca entre jornades de forta calor i períodes més suaus en alguns casos ha fet oscil·lar les màximes fins a 10 graus o més pràcticament d’un dia per l’altre (vegeu alguns exemples a la infografia).

Aquest context d’alts i baixos situa l’arrencada de l’agost en un dels intervals de calor moderada. Ahir mateix va ser un dia gris a bona part del territori, i a Manresa el termòmetre no va pujar dels 31,6 graus seguint la tendència dels darrers dies en què amb prou feines s’ha arribat als 30.

Evolució de les temperatures l'últim mes i mig a Manresa Meteocat

Ha estat un descens marcat per la pluja del cap de setmana que a la capital del Bages va fer davallar les màximes fins a 8 graus entre divendres i diumenge, però el descens va ser encara més acusat a bona part dels observatoris de la Catalunya central, sobretot en latituds més altes, com Berga, Guardiola de Berguedà, Pinós o La Seu d’Urgell, on hi va haver al voltant d’11 graus de diferència en poques hores.

Evolució de les temperatures l'últim mes i mig a Berga Meteocat

S’han viscut situacions similars en altres moments del que portem d’estiu. El primer pic de calor va tenir lloc just a les acaballes de la primavera, amb temperatures inusuals per l’època, superiors als 35 graus a Manresa, però que van caure en picat just després, i tan sols una setmana més tard s’assolia la màxima més baixa de l’estiu (23,7 graus a Manresa; 19,6 a Berga; o 16,2 a Puigcerdà). Precisament, les poblacions més properes al Pirineu són les que més contrastos han tingut, i a Puigcerdà, per exemple, les màximes van caure 12,2 graus entre l’11 i el 13 de juliol.

Evolució de les temperatures l'últim mes i mig a Puigcerdà Meteocat

Les temperatures suaus d’aquest agost contrasten amb un final de juliol calorós i marcat pels incendis a l’Anoia. Va ser especialment càlida la setmana del 17 al 24 de juliol, i amb el pic màxim el dia 22. A Manresa es va arribar als 37,8 graus, però les màximes d’aquell dia encara van ser més altes en observatoris com Oliana (38,4), Òdena (38,5), Solsona (38,1), Artés (39,2), o Cardona (39,4). Tan sols quatre dies després, a Manresa les màximes marcaven 8,1 graus menys, però en municipis com Berga, Solsona, Oliana, Cardona o Puigcerdà, les màximes van caure entre 10 i 13 graus.

Evolució de les temperatures l'últim mes i mig a Solsona Meteocat