Quatre municipis de les comarques de la regió central han superat els 41ºC aquest dijous a les quatre de la tarda. Artés, amb 42,8ºC, s'ha convertit en la població amb la màxima més elevada de tot el país, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. La segueixen Sant Salvador de Guardiola (Bages) amb 41,6ºC, Cardona (Bages) amb 41,5ºC, Castellnou de Bages amb 41,1ºC i Òdena (Anoia) amb 41ºC.

D'altra banda, a Manresa i Igualada els termòmetres tampoc donen treva en una de les jornades més càlides de l'any, amb valors que han marcat els 39ºC i 39,6ºC respectivament a les 14h. En un comunicat, l’Ajuntament de Manresa ha demanat prudència a la població davant de l’onada de calor i l’elevat risc d’incendi. Per afrontar les altes temperatures, el consistori ha recomanat protegir-se del sol i de la calor; reduir l’activitat física durant les hores de més sol; beure força aigua i evitar els menjars calents i els que porten més calories, i estar pendents de la gent gran o que viu sola. Manresa ha activat el Pla bàsic d’emergències municipals per onada de calor i el Pla d'actuació municipal per incendis forestals, tots dos en fase d’alerta, per tal de tenir els dispositius preparats davant d’una possible emergència.

Catalunya està immersa en una onada de calor amb temperatures extremadament altes i uns valors d’humitat relativa molt baixos, generaran un episodi de perill d’incendi forestal molt alt o extrem, especialment a la zona de Ponent i la Catalunya Central. El risc és dels més elevats des de l’any 2003.

Les temperatures ja han començat a ser especialment altes de matinada. En una piulada a Twitter, el Meteocat ha destacat els valors de temperatura "escandalosament alts" que s'han registrat a primera hora, com els 29ºC de Sant Salvador de Guardiola a les sis del matí. Les dades de les estacions meteorològiques indiquen que a Manresa la temperatura mínima ha estat a la mateixa hora de 29.2ºC i, per tant, és el registre més alt que s'observa en el mapa que ha difós aquest matí el Meteocat.

La nit ha estat excepcionalment càlida a l'interior, amb mínimes de 20 a 25 ºC i fins a 26 ºC a Manresa i Igualada. A les quatre de la matinada, el vent ha fet pujar la temperatura fins als 30-33 ºC a molts sectors de la Catalunya Central, com ha estat el cas de Castellnou de Bages i Cardona on la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) han detectat pics de temperatures de 31,4ºC i 32,8ºC, respectivament. A les set del matí, tots els termòmetres de capitals comarcals de la Catalunya Central ja superaven els 24ºC.

Es poden superar els 42ºC a la Catalunya Central

Les previsions meteorològiques apunten que se superaran els 42 graus en nombrosos punts de la Catalunya Central i Lleida, per això les autoritats recomanen moderar l’activitat, protegir les persones vulnerables, tancar espais naturals i activar plans antiincendis. Al Bages, tots els municipis estan en alerta màxima per l’alt risc d’incendi i per aquest motiu el Govern hi ha prohibit campaments juvenils al bosc o l’ús de maquinària agrícola entre les 10 del matí i les 8 del vespre com a mesura de prevenció. Les restriccions afecten un total de 91 municipis de les comarques de l’àmbit de Regió7.

Una intrusió de pols sahariana acompanya l’onada de calor a Espanya

L’onada de calor també ve acompanyada de la intrusió de pols sahariana que ha enfosquit el cel en molts punts i ha dificultat la respiració a les persones amb patologies prèvies. Aquest aire procedent del nord de l’Àfrica és el mateix que en moltes ocasions provoca episodis de contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona. A Catalunya, en els punts en els quals, a més, ha plogut (tot i que ha estat molt poc), el fang s’ha deixat veure als cotxes, vidrieres i altres superfícies. El fenomen de la calima, més habitual a les Canàries, s’ha concentrat sobretot a l’est peninsular i les Balears.

Barcelona i municipis de l’entorn metropolità habiliten refugis climàtics per a col·lectius vulnerables a la calor

En plena onada de calor, Barcelona compta amb 162 refugis climàtics perquè hi puguin anar les persones més vulnerables a la calor. Així, han obert portes una quarantena de biblioteques, nou museus, 11 escoles i 19 complexos esportius, entre d’altres. També s’han habilitat espais exteriors en 46 parcs i jardins. Com a la capital catalana, municipis de l’entorn com Molins de Rei i Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat, també han posat a disposició de la ciutadania equipaments municipals com teatres o espais als mercats. A Molins, el casal d’avis del barri del Canal, s’ha omplert de persones que no disposen d’aire condicionat a casa seva o que tot i tenir-ne han preferit anar al casal davant l’increment del preu de la llum.