La llevantada que està afectant Catalunya i deixant grans quantitats de pluja a les Terres de l'Ebre ja ha deixat les primeres nevades en diferents punts d'alta muntanya de les comarques centrals, com a les estacions d'esquí de la Molina, Tuixent-la Vansa, Port del Compte, a l'antiga estació dels Rasos de Peguera o al mateix cim del Pedraforca. Els gruixos de neu, fins a les vuit del vespre d'aquest dimarts, són força discrets -el màxim és de 6 cm a gairebé 2.400 de Port del Comte-, però es preveu que al llarg de la nit, matinada i la jornada d'aquest dimecres augmentin considerablement.

El regidor de l'Ajuntament de Berga i meteoròleg, Aleix Serra, confirma que als Rasos de Peguera -a gairebé 1.900 metres d'altitud i a poc més de 15 quilòmetres de la capital berguedana- es podrien acumular gruixos abundants en tot l'episodi, i recorda que la cota de neu baixarà amb el pas de les hores. Aquest dimarts al vespre la cota és d'entre 1.600 i 1.700 metres aproximadament, però dimecres podria caure fins als 1.400, segons el Servei Meteorologic de Catalunya. Per tant, també es podria veure nevar a pobles de l'Alt Berguedà com Gósol o Castellar de n'Hug.

El telèfon 112 ha rebut fins a les cinc de la tarda d'aquest dimarts 310 trucades relacionades amb l'episodi de pluja i 88 pel de vent que assota des de la matinada el sud del país. En el cas de la pluja, de les 310 trucades 109 s'han fet des del Baix Ebre i 85 del Tarragonès. De la seva banda, des de les nou de la nit d'aquest dilluns i fins a les cinc d'aquesta tarda els Bombers han rebut 227 avisos relacionats amb la tempesta Dana, sobretot a la regió de Tarragona (91) i la de les Terres de l'Ebre (125).

Mapa de precipitacions d'aquest dimarts, a les 13.30 h (el blau és neu i el vermell, pluja) Meteocat

Protecció Civil ha alertat que en les pròximes hores continuaran les precipitacions intenses a Catalunya. A més, avisen que es preveu pedra i ratxes fortes de vent al Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Baix Camp. Les pluges han començat a provocar inundacions a diferents punts, com per exemple, a Santa Bàrbara (Montsià). En aquest últim, les pluges han provocat que es desbordi un barranc, el que ha deixat inundacions de més d'un metre d'aigua. L'aigua ha entrat en magatzems, cases i establiments i ha arrossegat vehicles

Un possible tornado provoca danys a l'Ametlla de Mar

La màniga, que s'hauria format durant l'episodi de mal temps que ha afectat la zona, hauria entrat procedent del mar per la zona de la urbanització de Roques Daurades –al sud del nucli urbà-, afectant principalment elements exteriors d'habitatges, segons ha confirmat a l'ACN l'alcalde, Jordi Gaseni. Posteriorment, i deixant un rastre perfectament visible del seu pas, s'hauria dirigit cap a l'interior per la partida del pla de la Barrera i fins arribar prop de la zona de l'antiga N-340, a uns sis quilòmetres del nucli urbà.

Dues carreteres tallades

El fort temporal de pluja que assota el sud de Catalunya des de la matinada obliga aquesta tarda a tallar tres carreteres a la demarcació de Tarragona per inundacions i esllavissades. Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT) l'N-340a està tallada al seu pas per Tarragona per inundacions. La T-734a està tallada a Masroig per esllavissades i la TP-3311 està tallada a la Galera per bassals d'aigua. A banda, cal circular amb precaució per la TV-3421 a Roquetes. A més, la sortida 34 de l'AP-7 a Constantí ha estat restringida per bassals d'aigua i ha provocat retencions a la T-11 a Tarragona, en una incidència que ja ha quedat resolta.

El temporal també ha tingut afectacions en el dia a dia de les escoles. Els Serveis Territorials del Departament d’Educació a les Terres de l’Ebre han suspès les classes d’aquest dimecres, de forma preventiva, als municipis d’Alcanar i al nucli de Poblenou del Delta, a Amposta.