La primera gran nevada de la temporada ha deixat fins a 50 cm de neu aquest dijous a cotes altes de punts de la Catalunya Central.

Fins a les 10 hores, el punt on s'ha registrat una major acumulació de neu a la comarca de la Cerdanya ha estat al nord del Cadí, al Prat d'Aguiló (51 cm) així com també a Malniu, amb 30 cm. El Meteocat també ha destacat a aquesta hora els 23 cm caiguts al Port del Compte (Solsonès) i els 17 cm a Sant Joan de l'Erm (Alt Urgell).

El temporal també ha portat ratxes de fins a 100 kilòmetres per hora als sectors més elevats del Pirineu i Prepirineu on s'han registrat fins a 101,5 km/h a la Tosa d’Alp 2500 (Cerdanya).

Ahir la cota de neu ha voltat els 1.500 m durant bona part de l’episodi. Pels volts de la mitjanit va arribar a nevar fins a 700 o 800 m a l’Alt Berguedà, amb lleugeres enfarinades a Bagà. Entorn les vuit del matí d'aquest dijous, diversos punts de les comarques de cobertura d'aquest diari registraven temperatures per sota dels 0 graus. Per exemple, els termòmetres a Das se situaven a -2.6 ºC; a Puigcerdà a -2.2; a Castellar de n'Hug a -0.7; a Gisclareny a -0.7 i a Guardiola de Berguedà a -0.4.

La neu dificulta la circulació

La neu ha dificultat la circulació a diverses vies catalanes. Per exemple, a la GI-400 a Alp o a la BV-4243 a Castellar del Riu ha sigut necessari l'ús de cadenes fins a les 10 h. A la BV-4024 a Coll de Pal s'ha hagut de tallar el vial per risc d'Allaus i a la N-260 a Urtx-Planoles, s'ha restringit el pas de vehicles pesants.

A causa de les nevades, les estacions d'esquí de la regió central es preparen per obrir aquest cap de setmana. Entre les que engeguen la maquinària, es troben la Masella, la Molina o el Port del Compte.