La setmana ha arrencat amb un ambient propi de ple hivern. Punts de la Catalunya Central com el Port del Comte (Solsonès) i Cadí Nord (Cerdanya / Alt Urgell) han despertat amb temperatures que giraven entorn dels -11ºC a dos quarts de vuit del matí. Una hora més tard els termòmetres seguien donant valors negatius a municipis com Gisclareny (-5,4ºC) i Puigcerdà (-4,6ºC). A la mateixa hora a la resta de la regió central, els termòmetres no s'atrevien a pujar dels 0ºC.

El Bages ha registrat temperatures de -2,8ºC a Cardona, -2ºC a Artés i -0,5ºC a Castellnou de Bages i Sant Salvador de Guardiola. L'ambient també ha estat generalment fresc a la comarca de l'Anoia, amb -1,6ºC a Òdena i -0,6ºC a la Panadella.

En la darrera jornada també ha estat protagonista la boira. A Pujalt i a l'altiplà Central s'ha acumulat al voltant d'1 cm de gebre a les branques dels arbres. Des de l'Observatori de Pujalt informen que enguany és la primera vegada que aquest fenomen s'ha presentat més aviat. La mínima ahir en aquest municipi anoienc va ser de -1,3ºC i la jornada va estar marcada per ratxes de vent màximes de 45km/h. 

Gebre a les branques del arbres de Pujalt Josep Maria Llenas

Neu al nord de la regió central

El temporal ha deixat entre 5 i 50 centímetres de neu en diferents punts del Pirineu. A l'Alt Urgell la nevada ha estat més dèbil i en llocs com la Seu d'Urgell s'han acumulat gruixos de 4 centímetres. A la Cerdanya i el nord del Berguedà també ha nevat des de diumenge a la tarda. La precipitació ha perdut força a la matinada i aquest dilluns al matí ja no neva però sí que es fan notar el vent i fred intens.

Talls de carretera

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), estan tallades per la neu la C-28 al Port de la Bonaigua i la BV-4031 al Coll de la Creueta. Així mateix, hi ha 10 trams on calen cadenes. Es trams on és necessari l'ús de cadenes per poder circular són a l'N-141 a Bossòst, a la C-28 a Esterri d'Àneu, a la C-13 a Llavorsí, i a l'N-260 al Port del Cantí el Port de Perves, on també hi ha restricció de pas de camions.

La previsió del dia

El temps per aquest dilluns, sobretot fins a migdia, preveu que es mantindran les nevades a l’àrea de la Vall d’Aran; bufarà el vent al Pirineu, a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre, i farà sol a la resta del territori. Això sí, temperatures molt baixes. Durant tot l’episodi de neu, es podran acumular fins a 40 centímetres de neu a partir dels 2.000 metres d’altura.