Neu per sobre dels 200 metres en plena primavera. Catalunya ha despertat aquest diumenge amb fortes glaçades i una previsió de nevades impròpia de l'època de l'any.

Les primeres neus a cotes baixes s'ha pogut veure aquest matí al litoral del país, en cotes de 200 metres, com en el cas de Sitges o Barcelona. En paral·lel, i a mesura que ha avançat el matí, la nevada ha anat prenent força al litoral i prelitoral central, amb intensitat destacable al massís del Garraf i el Tibidabo. També s'han vist flocs de neu en poblacions com Sant Pere de Ribes i Cerdanyola del Vallès.

Protecció Civil ha actualitzat aquest matí la prealerta del pla Neucat davant la previsió de nevades per sobre dels 500 metres, que també podrien caure a punts de la regió central. Les comarques de la Catalunya Central afectades per l'avís són el Bages, el Berguedà, el Solsonès i el Moianès.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s'espera precipitació de neu que acumuli més de 2 cm de neu a cotes superiors a 500 m a la meitat nord de Catalunya. La cota de neu estarà al voltant de 200 metres inicialment, arribant a 400 metres al llarg del dia. També es produiran xàfecs en punts del quadrant nord-est, que al capvespre podran afectar altres punts del Prepirineu, d’intensitat entre feble i moderada, i pot ser que vagin acompanyats de calamarsa. 

Temperatures sota zero

La nit ha estat excepcionalment freda per ser abril, amb mínimes de -3 a -5 ºC a molts sectors de l'interior. A primera hora del matí, a Puigcerdà els termòmetres marcaven -7.6ºC. Igual de destacades han estat les mínimes registrades a Guixers amb -7.1ºC i Gisclareny amb -6,5ºC, segons dades del Meteocat.

Per què neva amb una temperatura fins i tot superior a 5 ºC?

Segons el Meteocat, aquest fenomen es produeix quan hi ha precipitació i per sota de la isozero l'ambient és molt sec. Com que l'aire per on cau està molt sec el floc de neu se sublima. Per sublimar-se el floc treu la calor d'ell mateix, conseqüentment es refreda i, per tant, no pot començar el procés de fusió encara que la temperatura ambient sigui superior als 0°C. Per això arriba en forma de neu i no en forma de pluja tot i que la temperatura sigui clarament superior a 0 ºC.

Perill d'allau al Pirineu

Catalunya viu des de divendres un episodi de fort vent, pluja, neu i un fred inusual per al mes d'abril, conseqüència d'un temporal que ha entrat pel Cantàbric i que ha arribat a Catalunya per la vall de l'Ebre. La neu caiguda en les últimes hores en diversos punts del Pirineu ha portat els Agents Rurals de la Generalitat a tancar els accessos al Parc Nacional d'Aiguestortes, a Lleida. Protecció Civil ha alertat, en aquest sentit, que el risc d'allaus al Pirineu és de 4 en una escala de 0 a 5 en el sector d'Aran i Franja Nord de la Pallaresa. També hi ha risc a Perafita-Puigpedrós, el Prepirineu, el Ter-Freser i la Vesant Nord de Cadí-Moixeró.

Restriccions a les carreteres

A causa del temporal, al llarg del matí s'ha restringit la mobilitat en una desena de carreteres catalanes. Trànsit ha anunciat aquesta tarda que l'ús de cadenes és obligatori a la C-16, a l'altura de Cercs. La circulació en aquesta via s'ha complicat aquesta tarda a causa de la neu.

Fins al migdia, també s'havien tallat la C-28 al Port de la Bonaigua per risc d'allaus i la BV-4024 al Coll de Pal pel vent, que ahir va deixar cops de vent que van supera els 94,7 km/h a Solsona i els 80 km/h a Montserrat. Protecció Civil de la Generalitat va desactivar ahir al vespre l’alerta del Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) un cop finalitzat l’avís per vent emès.

Rècord de temperatura mínima a Barcelona

Durant la jornada d'ahir el Meteocat va mostrar a les xarxes socials el fred inusual registrat en els primers dies del mes d'abril a Catalunya. De fet, s'ha aconseguit la passada nit un rècord de temperatura mínima a l'abril a la ciutat de Barcelona. Dels registres obtinguts en els últims 24 anys, la capital ha viscut la seva nit més freda. Des del Pirineu fins a la ciutat de Barcelona, 37 de les 153 estacions automàtiques de la xarxa de Meteocat han anotat la temperatura més baixa dels últims deu anys en el mes d'abril.

Les gelades han estat generalitzades al nord de Catalunya. Aquest dissabte al matí la Cerdanya i punts de l'Alt Berguedà s'han llevat amb petites enfarinades. A Puigcerdà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s'han acumulat 5 cm de neu nova.