Regió7

Regió7

Manresa i Serrateix registren les temperatures més altes en un mes de maig dels últims 38 anys

Estacions d'altres municipis com Sant Salvador de Guardiola, Organyà, la Seu d'Urgell o la Quar també assoleixen valors insòlits en les últimes dècades

Manresa i Serrateix registren les temperatures més càlides en un mes de maig dels últims 38 anys EFE

La massa d'aire nord-africà que s'ha establert a la península en els darrers dies ha deixat empremta a la Catalunya central. Les estacions manuals (XOM) de Manresa i Serrateix han registrat aquesta setmana les temperatures més altes en un mes de maig dels seus trenta-vuit anys de dades. La capital del Bages ha superat durant l'actual episodi d'altres temperatures els 37,4 ºC, gairebé 2 graus més que els 35,6 °C que es van registrar el 23 de maig de 1986. Mentre, Serrateix ha batut amb 33 °C el rècord de 30 °C que va marcar el 30 de maig de 2001.

A tot Catalunya, les temperatures més elevades d'aquesta onada de calor viscuda en ple mes de maig es van assolir diumenge, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, que ha analitzat les dades de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), de la qual l'estació de Manresa no forma part. Llavors, els termòmetres van tocar sostre, encara que van arribar a valors insòlits en les seves sèries de maig. Sant Salvador de Guardiola i Organyà, que recullen valors des del 1996, van arribar als 38 °C i els 35,8 °C respectivament. La Seu d'Urgell i la Quar, que registren els temperatures també des del 1996, van arribar a 35 ºC i 34,7 ºC en el mateix ordre. Finalment, a Pinós, on hi ha informació des del 1995, els termòmetres van marcar 35,5ºC. Aquestes dades, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, permeten concloure que la calorada registrada en els darrers dies sigui la més important de les últimes dècades.

Rècord de màxima temperatura màxima de maig a 30 de les 56 estacions de la XEMA amb més de 25 anys de dades Meteocat

Les mínimes també pugen

Les mínimes també han estat més caloroses de l'habitual. De dijous a diumenge, 31 de les 152 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura mínima diària més alta en un mes de maig. Aquesta situació, sobretot, s'ha donat en estacions de muntanya i indrets elevats d'interior. A les comarques centrals aquesta situació s'ha donat a la de Montserrat - Sant Dimes, que compta amb informació des del 2003 i que diumenge va registrar una mínima de 22 °C. A l'Anoia, la de Panadella, amb informació des del 2008, va notificar 18,5 °C aquest dissabte. Les estacions berguedanes de la Quar i Gisclareny, que comptabilitzen dades des del 1996 i el 1999, van quedar-se diumenge a 17.9 °C i 16.1 °C cadascuna.

Les cerdanes del Cadí Nord-Prat Agiló i Malniu, amb informació des de 2003 i 1999, els termòmetres no van baixar dissabte dels 14 i 13,9 °C respectivament. En últim lloc, a l'estació solsonina del Port del Comte els valors no van descendir dels 13,3 °C.

Temperatura mínima més alta de maig a 31 de les 152 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades Meteocat

38,5 ºC, la més alta registrada a Catalunya en un mes de maig

Fins ara, la temperatura més alta registrada a Catalunya en un mes de maig va ser de 38,2 ºC a Vinebre (Ribera d'Ebre), el 12/05/2012. Aquest diumenge aquest valor es va superar a diversos sectors del prelitoral i de ponent, arribant a establir una nova màxima amb els 38,5ºC de Castellbisbal i Anglès.

Compartir l'article

stats