D'una calor extrema, a unes màximes aproximadament cinc graus més baixes de l'habitual per l'època. El canvi brusc de temps que hi ha hagut en tan sols dos dies ha fet caure en picat les temperatures arreu de les comarques centrals fins a valors que aquest dimarts s'han quedat a la meitat que diumenge a la majoria d'observatoris, on hi ha hagut descensos al voltant de 20 graus o fins i tot superiors. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), a Manresa, aquest dimarts hi ha hagut una màxima de 19,5 graus, quan diumenge es va arribar als 37,4.

Aquest descens, que va començar ahir, encara ha estat més acusat aquest dimarts coincidint amb l'arribada d'un front que també ha deixat precipitacions destacades després de dies amb jornades protagonitzades pel sol. A Monistrol de Montserrat s'han acumulat 14,4 mm d'aigua; a Moià 12,8 mm; a Igualada 12,4 mm i a Manresa 5 mm. El Servei Meteorològic de Catalunya ha destacat Castellnou del Bages com un dels municipis on més ha plogut en menys temps; a les 12 hores, han caigut 11,2 mm en mitja hora.

Tot plegat ha originat un fenomen poc habitual, i és que a bona part dels observatoris les màximes s'han assolit de matinada, i a mesura que avançava el dia la temperatura ha anat baixant fins a valors que s'han quedat entre els 10 i els 15 graus (en alguns casos els més baixos de la jornada tot i que encara continuen reculant). En el cas de Manresa, per exemple, al punt de la mitjanit el termòmetre marcava 19,5 graus, mentre que a les 18.10h de la tarda, la temperatura era de 15,4 graus, la més baixa de la jornada fins al moment. Entre els 19,5 graus de la mitjanit d'aquest dimarts i els 37,4 de diumenge a les 4 de la tarda (que és la màxima registrada en un mes de maig a Manresa), tan sols havien passat 32 hores.

La diferència, de 17,9 graus, que s'ha registrat entre les màximes de diumenge i d'aquest dimarts a Manresa, encara ha estat més acusada en altres observatoris. A Artés, per exemple, la màxima d'aquest dimarts ha estat de 17,8 graus (a les 4.40h de la matinada), 20,4 graus inferior als 38,2 de diumenge.

La majoria d'observatoris de les comarques centrals no han passat dels 20 graus, i algunes de les localitats on més s'han enfilat les temperatures durant el dia són en comarques de muntanya.

Avís per ruixats intensos

Ahir, el Servei Meteorològic de Catalunya ja va alertar de precipitacions intenses a totes les comarques de la regió central per aquest dimarts. Avui, després d'activar el pla Inuncat, Protecció Civil ha llançat un avís de previsió de pluges intenses que podien superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora. A la costa gironina, alguns d'aquests ruixats han anat acompanyats de tempestes, calamarsa i pedra.

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi. La subdirectora operativa de Protecció Civil, Imma Soler, ha demanat molta precaució en la mobilitat, evitant desplaçaments en moments de tempestes i no circulant per les zones que es puguin veure afectades, així com en activitats a l'aire lliure. Des de Protecció Civil es recomana també evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables i no travessar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

En directe

Última actualització 20:52

Els xàfecs podran ser d'intensitat forta el pròxim vespre i matinada.

La banda de pluja continua activa i s'anirà desplaçant cap a l'est.

A través d'una piulada a Twitter, Protecció Civil ha fet una crida a extremar les precaucions en els desplaçaments a les zones afectades per les pluges intenses i prudència en les activitats a l'exterior.

En aquests moments els xàfecs, acompanyats de tempesta, han minvat d'intensitat, però es podran reactivar durant les pròximes hores.

A les dotze del migdia, a Castellnou del Bages han caigut 11,2 mm en 30 minuts!

La previsió de pluges intenses que poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora.

Veure més