Els termòmetres tornen a registrar temperatures més càlides del normal a Catalunya. Ahir, dissabte, sense anar més lluny, cinc municipis catalans van batre el rècord de temperatura registrada en un mes de maig , amb màximes per sobre dels 30 graus. Segons apunta el servei meteorològic Meteocat, els registres d'aquests dies han reflectit temperatures típiques de l'estiu a tot Catalunya.

Constantí , per exemple, es van registrar 34,1 graus quan la màxima registrada fins ara era de 32,6, temperatura del 31 de maig de 2010. Aquesta xifra és la més alta recollida a la ciutat fins ara en un mes de maig dels últims 30 anys que fa que es recopilen dades. A Vinyols i els Arc , a la comarca del Baix Camp, ahir es van viure 33,1 graus , una dècima més que el 31 de maig del 2010.

Torroella de Fluvià , a l'Alt Empordà, es van observar 32,6 graus , dues dècimes més que el 24 de maig de 2011. També a l'Empordà, el municipi de la Tallada , van equiparar la seva màxima de 32,5 graus d'ahir a la temperatura anotada amb els mateixos registres el 28 de maig del 2001.

Viladecans, a la comarca del Baix Llobregat, va anotar 31,3 davant dels 31,1 que va registrar el 18 de maig del 2022. A Barcelona , fa tan sols una setmana, l'Observatori Fabra anotava la temperatura més alta en un mes de maig del registre de més de cent anys d'antiguitat. Al centre de la ciutat, al Raval, els termòmetres van marcar 33,8 graus; tres més que la màxima registrada el maig del 2011. 

L'estiu es menja la primavera

El fet que en ple mes de maig es registrin temperatures típiques de l'estiu és fruit de l'augment global de les temperatures i dels efectes de la crisi climàtica. Segons apunta un estudi recent de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l'escalfament global ha avançat l'arribada de la calor estiuenca entre 20 i 40 dies a Espanya. "L'estiu s'està menjant la primavera", il·lustra Rubén del Campo, portaveu d'Aemet.

Els estius no només arriben cada cop abans sinó que, segons apunten diversos estudis, també s'estenen més enllà del final oficial. És a dir, també guanyen terreny a la tardor. A això, apunten els experts, cal sumar-hi que l'arribada primerenca de la calor també ve acompanyada d'onades de calor cada cop més precoces. Com l' onada de calor africana que fa tan sols una setmana es va posar sobre Espanya i va deixar temperatures rècords a diversos punts de la Península.