Regió7

Regió7

L'onada de calor tanca amb màximes que freguen els 40 graus a la Catalunya central

L'estació d'Artés ha registrat temperatures de fins a 40,5 °C, mentre que a Serrateix, Organyà i Solsona els valors més alts van quedar-se molt a prop, amb 39,6 °C

Una dona amb un ventall durant una jornada de calor extrema a Manresa Arxiu / Mireia Arso

Una massa d'aire provinent del nord d'Àfrica ha provocat del 11 al 25 de juliol un dels períodes més llargs de calor que ha registrat Catalunya en els darrers anys. Tot i la seva intensitat, s'han superat pocs rècords. Només 4 de les 153 estacions automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya, cap d'elles de la Catalunya central, han superat els valors més alts registrats de temperatures de tota la sèrie.

A les comarques centrals la temperatura més tòrrida de l'onada de calor s'ha registrat al Bages. En concret, segons l'anàlisi de les XEMA i de les estacions manuals (XOM) que ha fet el Servei Meteorològic, Artés va registrar 40,5 °C el 15 de juliol. El mateix dia, el Berguedà va registrar la seva màxima amb 39,6 °C a Serrateix. Aquest valor va repetir-se un dia després a Solsona i Organyà, batent el rècord de la calorada al Solsonès i l'Alt Urgell respectivament.

A l'Anoia el pic de calor va registrar-se a Òdena el 15 de juliol, amb 38,9 °C, mentre que a la Cerdanya va arribar unes vint-i-quatre hores després. Allà, el 16 de juliol, l'estació Das-Aeròdrom va arribar als 37,3 °C.

Finalment, el Moianès va ser la comarca on la temperatura màxima va retardar-se més. No va arribar fins al dia 22, quan Castellterçol va registrar 35,2 °C.

Mínimes de rècord

Pel que fa a les mínimes, 16 de les 153 estacions amb més de 10 anys de dades han registrat la més alta en un més de juliol. Entre elles hi ha de Lladurs al Solsonès, que va igualar els 20,9 °C que va registrar el 2006 aquest 17 de juliol. Els termòmetres de la Seu d'Urgell - Bellestar van marcar 19,4 °C el 23 de juliol, superant els 19,2 °C registrats el 2020. Per acabar, a Das el 23 de juliol es van arribar als 14,7 °C, superant els 14,1 °C que van assolir-se el 2020.

Compartir l'article

stats