L'onada de calor viscuda els darrers dies ha estat substituïda avui per un episodi de xàfecs que ha deixat en alerta bona part de Catalunya. Els primers ruixats han començat a primera hora del matí al litoral. Durant la darrera hora, la pluja s'ha desplaçat a les comarques de la regió central, on han aparegut precipitacions localment intenses i acompanyades de tempestes. A Pujalt, a l'Anoia, han caigut 51,5 mm, que representen el dia més plujós de juliol de tota la sèrie de l'observatori, que compta amb 19 anys de dades.

Alhora, les precipitacions d'aquest dijous han fet que l'observatori registri el juliol més plujós de la sèrie, amb 74 mm.

Avís per temps violent

Aquest migdia, el Servei Meteorològic de Catalunya ha llançat un avís per temps violent que afectarà principalment el Solsonès, el Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. A les comarques afectades per aquesta alerta, les precipitacions poden anar acompanyades de pedra de més de 2 cm, ratxes de vent superiors als 25 m/s, esclafits i tornados.

Precaució a l'exterior

Així, tant avui com divendres, si teniu previst fer activitat de muntanya a Catalunya, caldrà sortir preparats per la possibilitat de tenir pluja de forma intermitent, fins i tot puntual, però que localment pot ser intensa i amb tempesta. Cal sortir, doncs, equipats amb el material impermeable i amb el calçat adequat per si ens enxampa un xàfec que podria deixar-nos xops, i ser conscients que es pot produir alguna ratxa forta de vent, i a cotes altes, algun període de boira densa. Atents a alguna crescuda local de torrents o barrancs.