El Servei Meteorològic de Catalunya i Protecció Civil han alertat que, aquesta tarda, es preveu un episodi de pluja intensa que podria afectar les comarques de la Catalunya Central. El Bages, el Solsonès i el Berguedà podrien ser les més afectades per les precipitacions amb xàfecs i tempestes més severs.

Segons el Meteocat, l'episodi de ruixats intensos començarà aquest migdia i s'allargarà fins a les 18 hores. A les comarques afectades per l'avís es podrien superar els 40 l/m2 en 30 minuts. Ahir, l'episodi de temps violent va deixar precipitacions destacades a les comarques centrals, especialment a l'Anoia i el Solsonès. A Calaf es van registrar fins a 74 mm a Calaf.

S'espera que els ruixats tornin a afectar aquesta tarda totes les comarques de la regió central. Les zones del litoral i el prelitoral queden fora de l’alerta de precipitacions.

Consells preventius

A causa de l'alerta, es recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades aquest episodi de precipitacions, que coincideix amb l’operació sortida de les vacances d’estiu. De la mateixa manera, cal extremar les precaucions, també, en les activitats a l’aire lliure. Protecció Civil ha demanat evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no travessar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants. Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions. 

Fins a 74 mm d'aigua acumulada

Els xàfecs amb tempesta van ser ahir els protagonistes a diversos sectors del país. L'episodi de temps violent va deixar fins a 74 mm a Calaf. A l'Anoia, l'aigua també va descarregar amb força a la Panadella (38,4 mm), la Llacuna (37,2 mm) i Òdena (20,4 mm).

Alhora, les precipitacions d'aquest dijous han fet que l'Observatori de Pujal, que compta amb 19 anys de dades, registri el juliol més plujós de la sèrie, amb 50,8 mm.

Per comarques, al Bages destaquen els 38,5 mm de Sant Salvador de Guardiola. Al Solsonès, els ruixats van ser intensos a Pinós (40,7 mm), a Lladurs (36,7 mm) i Guixers (27,4).

Més de 15.000 llamps

Durant la jornada d'ahir, a Catalunya van caure 15.002 llamps núvol-terra, dels quals 6.473 ho van fer a terra ferma, segons ha explicat el Servei Meteorològic de Catalunya al seu compte de Twitter.

Infografia de les ubicacions on es van registrar més caigudes de llamps Meteocat