Regió7

Regió7

El temporal deixa un menor ferit crític i causa fortes pedregades a l'Anoia

La caiguda de la branca d'un arbre fereix de gravetat un nen a Vilanova del Camí · A Calaf, una calamarsada ha deixat molta pedra en pocs minuts

Els carrers de Calaf plens de pedra a causa del temporal aquesta tarda Josep Raich Duarri

Les fortes precipitacions que han afectat avui tot el país han estat les protagonistes també aquesta tarda a la Catalunya central. El temporal ha estat especialment virulent a l'Anoia, on un nen de 13 anys està en estat crític per la caiguda d'un arbre a Vilanova del Camí. Els fets han tingut lloc poc abans de les sis de la tarda i el menor ha estat traslladat pel SEM a l'hospital de Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat.

Una de les poblacions que ha acumulat més aigua al llarg del dia ha estat Igualada, amb 35,5 l/m2 caiguts, segons l'Agència Estatal de Meteorologia. A les 18 hores el nucli més actiu del temporal era a Òdena, on s'han registrat ratxes de vent de 72 km/h i han caigut 22 l/m2 en 10 min i 32 l/m2 en 30 min. A Calaf, una calamarsada ha deixat els carrers plens de pedra i molta aigua.

A Manresa, entre la pluja que ha caigut al matí i els xàfecs de la tarda, s'han acumulat en total 16,8 l/m2. A la capital del Bages la pluja ha obligat a aturar durant mitja hora l'activitat de la Setmana de Jocs al Carrer. De les set places amb activitats han hagut de plegar totes fins que ha parat de ploure, llevat de la plaça Major i de la del Mercat.

A Vilafranca del Penedès, on han caigut 29 l/m2, un esclafit acompanyat d'una tempesta de pedra ha inundat carrers i ha tombat arbres.

Complicacions a l'R4 i FGC

La pluja ja s'ha fet notar aquest matí a la Catalunya Central, fins al punt que ha derivat en retards a la línia R4 de Rodalies. Els efectes del temporal s'han començat a fer notar poc abans de les 10 del matí. Llavors, la pluja ha provocat retards de fins a 30 minuts a la línia R4 de Rodalies i a les 11 encara no s'havia restablert el servei.

La caiguda d'arbres a les vies ha tornat a afectar la circulació a l'R4 aquesta tarda, amb demores d'entre mitja hora i tres quarts, segons ha informat Renfe. En el cas d'FGC, s'han vist alterats els serveis de la línia Llobregat-Anoia. Una altra afectació a Renfe s'ha produït a les vies R13, R14, R15, R16 i R17. Aquí ha calgut interrompre la circulació entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona també a causa de les condicions meteorològiques adverses.

Els Bombers atenen 55 avisos a la regió central

En paral·lel, els Bombers han informat que entre les 6 de la tarda i 2/4 de 8 del vespre han rebut 208 avisos per tempesta, 55 dels quals a la Catalunya Central (51 a l'Anoia i 4 al Bages). La majoria d'avisos han arribat principalment de la regió metropolitana nord (103) i de la sud (86). En total, des d'ahir a les 8 del vespre el cos ha atès 823 incidències.

Al matí, el cos ha actuat en 8 ocasions a la regió central. Concretament, dues vegades a Esparreguera per acumulació d'aigua, tres per arbres caiguts a Abrera; una per afectació de cables a Martorell; una per filtracions d'un sostre a Olesa i una altra per uns baixos inundats a Cardona.

En paral·lel, el telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les 6 de la tarda 519 trucades per incidències relacionades amb les pluges. 192 s'han fet des de l'àmbit del Barcelonès, 97 des del Vallès Occidental i 87 des de l'Alt Penedès, com a xifres més destacades.

Pluja, calamarsa i vent

Els xàfecs previstos per aquesta tarda sovint han anat acompanyats de tempesta i fenòmens de temps violent (fort vent, calamarsa, esclafits o tornados). Ja de cara a la nit, les precipitacions es restringirien al Pirineu Occidental i comarques de les Terres de l’Ebre. De fet, algunes comarques han repetit temporal, com és el cas de les de Girona, on una nena d'un any ha mort aquest dimecres per les ferides que li va provocar ahir una pedregada.

Compartir l'article

stats