Cel tapat és sinònim de ruixat. Els núvols són indicadors de pluja, però la seva forma i color són els elements clau per saber si els xàfecs seran lleus o intensos i si aquests vindran acompanyats de tempesta o calamarsa. A través d'un fil a Twitter, el Servei Meteorològic de Catalunya ha donat les claus per interpretar els núvols i saber quan s'acosta una tempesta i quina serà la seva intensitat.

Amb una fotografia d'un temporal al Berguedà registrada des del coll de Comiols com a exemple, el Meteocat explica que la tempesta està formada per dos elements claus: l'enclusa, la part superior i aplanada que s'observa entre el cúmul de núvols i l'overshooting top, una petita cúpula que normalment és senyal de tempesta molt intensa.

En català, l'overshooting top significa la part superior que sobrepassa. Portat a la pràctica, aquesta part del núvol és visible per sobre de l'enclusa i quan aquesta és present durant 10 minuts o més, és un fort indici que la tempesta serà severa.

Segons informa el servei meteorològic, l'enclusa és fàcil d'identificar en les imatges de satèl·lit, ja que acostuma a sortir representada com una taca blanca de forma entre arrodonida i el·líptica. També és apreciable si es consulta el radar, on apareix en forma de plomall suspès a l'aire i de poca reflectivitat.