L’asfixiant calor d’aquest estiu a Espanya obre pas ara a intenses DANA que coincideixen amb l’arribada de la tardor. Per a aquesta setmana, la inestabilitat s’instal·larà a la Península on es produiran xàfecs i tempestes durant els pròxims dies.

La configuració atmosfèrica estarà determinada per un anticicló centrat a les illes Britàniques, amb una col·locació en omega, que propicia l’entrada de vents de llevant. A més, un encerclament d’aire fred en altura que es traslladarà des del nord de les Canàries cap al Golf de Cadis. 

La nuvolositat anirà augmentant al llarg d’aquest dimarts, que es farà de dia amb cel poc ennuvolat o amb intervals de núvols mitjans i alts a la Península i les Balears, però al llarg de la jornada s’aniran cobrint i deixaran caure xàfecs i tempestes que afectaran especialment l’interior sud i centre peninsular, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Avís groc per tempestes

En concret, l’Agència Estatal de Meteorologia ha activat l’avís per risc (groc) per tempestes a Badajoz, Ciudad Real, Huelva i Sevilla, ja que s’esperen xàfecs i tempestes ocasionals, més probables en àrees muntanyoses i que poden ser localment fortes al sud d’Extremadura i nord-oest d’Andalusia, tot i que també poden afectar altres punts de l’altiplà sud i sud del sistema Ibèric.

A més, a l’àrea de l’Estret i Melilla, s’espera cel ennuvolat i possibilitat d’alguna pluja feble. A les Canàries predominaran els intervals ennuvolats, tot i que amb probabilitat que es registrin xàfecs a les illes de més relleu, principalment a l’interior.

Respecte a les temperatures, l’Aemet no preveu grans canvis, tot i que descendiran a l’alt Ebre, nord d’Aragó i Catalunya, i en zones del terç sud peninsular. Les mínimes en general descendiran.

Finalment, els vents bufaran de l’est i nord-est al litoral de Galícia, al Cantàbric, meitat sud de l’àrea mediterrània i les Canàries, amb Llevant a l’Estret. Del nord-oest a la vall de l’Ebre, i del nord a l’Empordà i Menorca. En la resta els vents bufaran de direcció variable.

Dimecres, més inestabilitat

A partir de dimecres augmentarà la inestabilitat a causa de l’aproximació del petit encerclament d’aire fred de les Canàries cap al Golf de Cadis. Així, des de primeres hores del matí, els ruixats faran acte de presència per l’oest i sud-oest, i avançaran d’oest a est pel centre i la meitat sud peninsular, i afectaran Castella-la Manxa, interior d’Andalusia, Regió de Múrcia, País Valencià, i arribaran al final del dia a les Balears.

Segons les últimes actualitzacions del model de Meteored, entre dimecres a la tarda i dijous al matí, s’intensificaran els xàfecs al vessant mediterrani. Es podrien produir alguns problemes en punts de l’est i a l’arxipèlag balear.