Ha trigat a arribar, però al final ho ha fet. Per primera vegada des de finals de setembre, irromprà a Catalunya una massa d’aire polar. Com a conseqüència, la temperatura baixarà clarament, amb tota probabilitat a partir d’aquest divendres. Però durarà? Les previsions assenyalen que la setmana vinent tornarem a tenir temperatures impròpies de l’època de l’any.

A més del descens de temperatures, la sensació tardoral quedarà reforçada per un parell de fronts associats a una borrasca situada sobre el Regne Unit. Els dos fronts portaran pluges disperses (que una vegada més es quedaran a les portes de Barcelona) i nevades al Pirineu, en cotes d’uns 1.300 metres. El dia amb ‘pitjor’ temps serà divendres.

Un altre protagonista d’aquests dies i que reforçarà la sensació tèrmica de més fresca serà el vent, que ha obligat a activar avisos a nombroses comarques catalanes fins dissabte.

L’aire polar refrescarà les nits, fins i tot a l’àrea metropolitana de Barcelona, castigada per mínimes superiors als 20 graus en bona part de l’octubre. Segons diferents models de previsió, les mínimes podrien situar-se per sota dels 10 graus en zones de muntanya i en àrees urbanes pròximes el Besòs. Les màximes, tanmateix, continuaran sent molt suaus, al voltant dels 20º.

Passat dissabte, la massa d’aire polar serà rellevada per una altra d’aire càlid, que dispararà de nou els termòmetres. Tot apunta que no s’arribarà a l’extrem dels registres de l’octubre, però tornarem a viure una espècie d’‘estiuet’ ben entrat el mes de novembre.