Passar Nadal en màniga curta: es registren 19,3ºC a Moià i 18,6ºC a Monistrol de Montserrat

La Catalunya central viu un cap de setmana nadalenc amb temperatures més càlides que les habituals per aquesta època

A Monistrol de Montserrat s'ha arribat als 18,6ºC a la una del migdia

A Monistrol de Montserrat s'ha arribat als 18,6ºC a la una del migdia / Arxiu

Redacció

Nadal a la Catalunya central en màniga curta. La regió viu aquest cap de setmana nadalenc una situació tèrmica poc habitual per aquesta època de l'any. Segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), a la 1 del migdia d'aquest diumenge s'han registrat 19,3ºC a Moià; 18,6ºC a Monistrol de Montserrat; 18,1ºC a Igualada; 12,3º a Berga i 12,1ºC a Manresa.

WhatsApp Image 2022 12 25 at 13.29.41

WhatsApp Image 2022 12 25 at 13.29.41 / Marcador de la temperatura a la pantalla d'una moto aquest diumenge a l'alçada de Montserrat, a Can Massana

Nou rècord de màximes

Aquest dissabte la temperatura màxima va superar els 20 ºC a bona part del litoral i prelitoral, amb una màxima de 24 ºC a Riudecanyes (Baix Camp). A la regió central, la màxima més alta d'ahir es va registrar a Sant Salvador de Guardiola, amb 19,7ºC. La jornada va assolir un nou rècord de temperatura màxima de desembre a 11 de les 153 estacions de les xarxes automàtiques (XEMA).

Situació "no insòlita"

Que per Nadal es puguin arribar a màximes de 20 °C és una cosa sorprenent, però no insòlit. Els científics de l'AEMET remarquen que, de fet, aquest Nadal seran semblants a les de l'últim lustre. No obstant això, abans d'aquests últims cinc o set anys, no es recorden precedents d'aquesta situació tèrmica a la fi de desembre.

Malgrat això, el cap de Predicció i Vigilància de l'AEMET, Ramón Pascual, recorda que els mesos més freds són sempre gener i febrer, per la qual cosa anar fins i tot en màniga curta durant el dia de Nadal a causa de la suavitat de les temperatures tampoc significa que aquestes no puguin baixar en pocs dies. De fet, adverteix que el 27 de desembre Catalunya entrarà "en una normalitat tèrmica".

Quin temps s'espera per als pròxims dies?

A partir del dia 27, amb la probable entrada de vents del nord, amb 'tramuntana' forta en el Empordà, s'espera cert descens tèrmic a Pirineu i prepirinenc. I a partir del dijous 29 augmenta la incertesa, encara que l'escenari més probable és el de temps estable i sense precipitacions fins al final d'any, però amb temperatures més fredes que la dels dies nadalencs i, per tant, més habituals per a l'estació de l'any actual.

No obstant això, no es poden descartar altres escenaris poc probables com el pas d'algun front que podria aportar major nuvolositat o possibles precipitacions febles en forma de neu en zones del Pirineu.