Conseqüències de les nevades a la Catalunya central: pobles enfarinats, carreteres tallades i afectacions al transport escolar

La neu es va intensificar ahir tarda a punts del Bages, el Moianès, l'Alt Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell

La neu enfarina l'Estany, al Moianès

ACN

La segona gran nevada d’aquest hivern a Catalunya s'ha fet notar aquest dimarts a la regió central però només ho ha fet amb força als punts més alts del territori. Així, els veïns de l’Alt Berguedà, el MoianèsPort del Comte, la Cerdanya i l’Alt Urgell han vist com el paisatge ha quedat emblanquinat gràcies a la nevada que ha caigut durant bona part de la tarda.

La neu ha fet acte de presència a l’Alt Berguedà, tot i que en algunes poblacions ha sigut pràcticament testimonial, com ara les del fons de la vall del Llobregat: Bagà i Guardiola de Berguedà. Sí que s'han acumulat gruixos més destacats a alta muntanya i a les poblacions més elevades, com Castellar de n’Hug, on a les 8 del vespre s’havien acumulat uns vuit centímetres de neu. «És la nevada que ens ha portat més gruix de neu aquest hivern», ha comentat l’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà. A uns 1.400 metres d’altitud, Castellar de n’Hug, com d’altres poblacions del Berguedà i la Cerdanya podrien tornar a veure nevar aquest dimecres al vespre.

La nevada a Castellar de n'Hug

La nevada a Castellar de n'Hug / Arxiu particular

Al Bages la nevada també s'ha fet notar a Montserrat. A 2/4 de dues del migdia, la càmera del funicular de Sant Joan ja captava les primeres volves que queien a les cotes altes de la muntanya, però no ha sigut fins passades les 4 de la tarda, que la neu ha començat a emblanquinar el paisatge. Davant la situació, el Parc Natural ha demanat precaució a les carreteres d'accés al massís. A la mateixa hora, al Moianès, la neu s'ha intensificat, deixant blancs alguns punts de Collsuspina (901 metres) i l'Estany (870 metres). Paral·lelament, la neu també ha caigut enèrgicament a punts del Solsonès, com en el cas del Port del Comte. 

Les estacions d’esquí de la regió central han rebut la neu amb braços oberts en una temporada que va començar amb dificultats. A l’hora del seu tancament, el Port del Comte havia acumulat gruixos d’entre 10 i 15 cm de neu, xifres idèntiques a les de la Molina.

La nevada fa acte de presència al Port del Comte, al Solsonès

La nevada fa acte de presència al Port del Comte, al Solsonès / Arxiu particular

Carreteres blanques

A més de deixar paisatges emblanquinats, les nevades també solen generar problemes a les carreteres. Ahir al matí, davant l’avís de la nevada, el servei de transport escolar comarcal del Berguedà ha retornat a casa seva abans de l’hora prevista a 82 alumnes d’educació secundària de l’alt Berguedà.

Els Bombers també han actuat a les 5 de la tarda a Collsuspina, al Moianès. Han hagut d’assistir als cotxes que s’havien quedat atrapats a la carretera N-141C, al seu pas pel Coll de Pollosa. De fet, arran d’aquesta situació, el Servei Català de Trànsit ha informat que feien falta cadenes per circular per aquesta carretera que connecta Tona i Moià.

A la C-25, l’Eix Transversal, també ha fet obligatori l’ús de cadenes des de Sant Julià de Vilatorta fins a Santa Coloma de Farners. A aquesta via també s'ha limitat la circulació de camions a causa de la nevada. A Josa i Tuixén els Bombers també han hagut de rescatar cinc persones que s’havien quedat atrapades amb el cotxe a la carretera a causa de la nevada. En total, els Bombers ha rebut aquest dimarts 14 avisos relacionats amb la llevantada a la regió central.

Els Bombers donen assistència a vehicles que s’han quedat atrapats per la neu a la carretera N-141C, al seu pas pel Coll de la Pollosa

Els Bombers donen assistència a vehicles que s’han quedat atrapats per la neu a la carretera N-141C, al seu pas pel Coll de la Pollosa / Bombers de la Generalitat

Per altra banda, les nevades també han obligat a tallar la circulació a la carretera BV-4024 a Guardiola de Berguedà, que dona accés al Coll de Pal, i a la BV-4031, entre Castellar de N’Hug i Toses. Paral·lelament, a la Cerdanya, era obligatori circular amb cadenes per la carretera GI-400 entre Alp i Fontanals de Cerdanya i també a les carreteres GI-404 i GIV-4082, ambdues a Alp

Les temperatures mínimes de la matinada d'aquest divendres no van caure tant com s’esperava. La més freda del dia a la regió central, sense tenir en compte les estacions situades en els punts més alts com la del Port del Comte, la del Prat d’Aguiló o la de Tosa d’Alp, es va registrar a l’aeròdrom de Das, a la Cerdanya, amb -5,5ºC. També va tenir un dels registres més baixos de la Catalunya Central Guardiola de Berguedà, amb -4,3ºC, segons dades del Meteocat. També al matí els termòmetres van marcar -4,1 ºC a guixers i -3,3ºC a Puigcerdà. En canvi en altres punts com Castellnou de Bages o Òdena la mínima es va quedar en positiu. 

A partir de dijous es preveu que els termòmetres comencin a recuperar-se progressivament, però no es recuperaran els registres habituals per aquesta època de l’any fins a principis de la setmana següent.

Jornada marcada també per l'onatge i el vent

El Servei Meteorològic també va activar ahir un avís preventiu per fort onatge i vent. El temporal de mar de les darreres hores ha fet descalçar algunes edificacions de la platja de Badalona, a l’extrem nord de la ciutat. Es tracta de les casetes dels banys de la riera Canyadó, el sobreeixidor del col·lector de llevant, el Club Bètulo o la Donzella de la Costa. A més, la platja de la Barca Maria s’ha quedat sense sorra i això ha obligat a tancar l’accés al passeig en aquest tram del litoral. A la zona de la Costa Brava, el fort onatge ha començat a causar alguns danys en els passejos marítims i sobretot s'ha menjat la sorra de les platges més exposades al temporal.

A l'altre extrem del país, el temporal ha deixat parcialment coberta d'aigua marina i ha convertit en intransitable la barra del Trabucador, al delta de l'Ebre. Tot i que la intensitat més forta de l'episodi s'espera a partir d'aquest dimarts a la tarda, amb onades que podrien superar als cinc metres, l'embat marí i els corrents de fons ha obert ja alguns canals, de fins a 0,5 metres de profunditat, comunicant la mar amb la badia dels Alfacs.

D'altra banda, les ratxes de vent, que seran intenses i s'allargaran durant tot el dia, han aconseguit un màxim de 90 quilòmetres per hora a Portbou (Alt Empordà), mentre que en la bocana del port de Barcelona s'han mesurat ràfegues de més de 64 quilòmetres per hora, i de 60 en l'Observatori Fabra de Barcelona.

En quin moment farà més fred?

Les temperatures mínimes d'aquesta matinada no han caigut tant com s'esperava i la més freda s'ha registrat en l'aeròdrom de Das (Cerdanya), amb -5,5ºC, encara que les màximes avui no superaran els 10 o 12ºC. A les 10 hores d'aquest dimarts, a Guardiola de Berguedà s'ha registrat una de les mínimes més baixes de les comarques de la regió central (-4,3ºC), segons dades del Meteocat. A la mateixa hora, a Guixers els termòmetres marcaven -4.1ºC i a Puigcerdà -3,3ºC.

Entre dimarts i dimecres les temperatures tocaran fons. I a partir del dijous, els termòmetres començaran a recuperar-se progressivament, però no es recuperaran els registres habituals per aquesta època de l'any fins a principis de la setmana següent.