La pluja de les últimes hores ha caigut amb força a zones on és necessaria per fer pujar el nivell d'aigua dels pantans. Les precipitacions d'aquest dimarts s'han acumulat a les capçaleres del Llobregat i el Cardener, afavorint la seva lenta recuperació. Al Berguedà s'han acumulat fins a 26 l/m2 i, al Solsonès, han arribat als 14,2 l/m2, segons els radars de ClimaMeteoinfo. El temporal s'ha estès a altres punts del territori com l'Anoia, on hi ha caigut calamarsa i els llamps han provocat tres petits incendis.

Tot i tenir tota la Catalunya central en alerta de perill moderat per pluja la tarda de dimarts, les precipitacions han caigut amb més intensitat a les zones d'alta muntanya de la regió. Mentre que a municipis del Bages com Manresa o Sant Vicenç de Castellet no s'han arribat a superar els 2 l/m2, al Berguedà s'ha registrat la xifra de precipitació acumulada més alta de la jornada a Catalunya.

Les precipitacions més abundants del dia s'han registrat al primer tram del riu Llobregat. La xifra de pluja acumulada més destacada s'ha comptabilitzat a Sant Julià de Cerdanyola, on s'han arribat als 26 l/m2. A la Pobla de Lillet s'han registrat 11,2 l/m2. L'aigua ha estat molt ben rebuda a la zona. El refugi Vents del Cadí, per exemple, ha celebrat que el temporal s'hagi fet notar a la part nord del Berguedà.

La pluja intensa també ha tingut un paper rellevant durant la jornada al tram inicial del riu Cardener, on a Sant Llorenç de Morunys s'han acumulat 14,2 l/m2 d'aigua.

El temporal també ha deixat precipitacions destacables a l'Anoia, on segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Òdena ha registrat 9,6 l/m2. A Capellades i Vallbona d'Anoia el xàfec ha vingut acompanyat de calamarsa. Paral·lelament, els Bombers han hagut de treballar aquesta tarda en tres petits incendis a la comarca, concretament a Masquefa, Piera i Vilanova del Camí, que podrien haver estat causats per llamps.

Pluja en punts estratègics

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) recalcava fa uns dies que davant de l'increment de pluges de les darreres setmanes, les reserves d'aigua dels embassaments estan millorant lentament. Tot i això, per aconseguir que els pantans tornin a omplir-se i es pugui revertir la sequera tal com va passar el 2008, caldria pluja "a les zones de recàrrega dels embassaments", adverteix l'ACA.

Per tant, pluges com la d'aquest dimarts, que ha incidit sobretot a la zona de les capçaleres del Llobregat i el Cardener, són vitals. Tot i això, segons l'ACA, és essencial que hi hagi episodis de precipitacions "continuats, persistents i durant diversos dies".

Dimecres, nova alerta

Les pluges de dimarts no seran aïllades. Dimecres, part del país tornarà a estar en alerta per xàfecs de perill moderat entre les 12 i les 24 h, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Des del migdia fins a les 18 h, l'avís s'estendrà sobretot pel nord-est del país i la Catalunya central. En el cas de les comarques de cobertura d'aquest diari, la previsió és que arribin al Solsonès, l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès i el Baix Llobregat.

A partir de les 18 h, l'alerta desapareixerà en la gran majoria de comarques de l'àmbit d'aquest diari, però el temporal persistirà al Bages i l'Anoia.