Artés registra un nou rècord anual, 36,8ºC, però les màximes retrocedeixen a bona part del Bages

Les comarques de Lleida han estat les zones més calentes de Catalunya aquest dijous en el darrer dia d'un episodi de calor que deixarà pas, demà, a les pluges

Persones fent un gelat i una orxata al Passeig de Manresa, en una foto d'arxiu

Persones fent un gelat i una orxata al Passeig de Manresa, en una foto d'arxiu / Oscar Bayona

Pau Brunet

Pau Brunet

Per segon dia consecutiu, l'estació meteorològica d'Artés ha registrat aquest dijous la seva temperatura més alta d'aquest 2024, arribant fins als 36,8ºC a les 16.47 h. La dada és, però, tant sols una dècima superior a la d'ahir, dimecres, quan el termòmetre es va enfilar en aquest municipi bagenc fins als 36,7ºC.

D'entre totes les temperatures recopil·lades per la xarxa d'estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la d'Artés és la més alta de tota la Catalunya central. I és l'única del Bages que ha anat a més respecte a la màxima del dia anterior: a Cardona s'ha arribat fins als 35,2ºC (ahir la màxima va ser de 35,7ºC); a Sant Salvador de Guardiola, fins als 34,6ºC (ahir, 35,3ºC); i a Castellnou de Bages, fins als 33,9ºC (ahir, 34,1ºC). A l'estació de Manresa, que està associada a la xarxa de l'Agència Espanyola de Meteorologia, el termòmetre s'ha aturat als 34,3ºC, dues dècimes que ahir.

On sí que avui s'ha notat força més calor que ahir és a l'Alt Urgell. A Oliana s'han assolit els 36,7ºC, dos graus més que el dia anterior (34,6ºC) i a Organyà, els 35,9ºC (ahir, 34,0ºC).

Al Solsonès, la dada més alta ha estat 33,5ºC que s'ha registrat tant a l'estació de Solsona com a la de Pinós (ahir, 34,1ºC o 33,2ºC. respectivament). I al Berguedà, les màximes recollides pel SMC no han passat dels 32ºC: 31,7ºC a Guardiola de Berguedà i 31ºC a la Quar.

Els récords d'aquest 11 de juliol s'han viscut a les Terres de Lleida. La màxima més alta de Catalunya han estat els 39,1ºC del Poal (Pla d'Urgell), seguida dels 38,7ºC de Mollerussa (també al Pla d'Urgell) i dels 38,5 de Lleida (Segrià).

Un cop superat el pic, el Servei Meteorològic preveu que la temperatura comenci a baixar a partir d'aquest divendres i ho farà acompanyada de precipitació a l'interior de Catalunya durant les hores centrals del dia.