Cs es queda fora de l’Eurocambra i desapareix de les institucions

El partit celebrarà un congrés extraordinari a la tardor per "fer renéixer" el partit després de perdre els 8 eurodiputats

El candidat de Ciutadans el 9-J, Jordi Cañas, emetent el seu vot a les eleccions europees al Convent de Sant Agustí

El candidat de Ciutadans el 9-J, Jordi Cañas, emetent el seu vot a les eleccions europees al Convent de Sant Agustí / Guifré Jordan

Miguel Ángel Rodríguez

Ciutadans, que va créixer a l’ombra del procés, no ha aconseguit entrar al Parlament Europeu. Després de cinc anys de travessa pel desert en la qual han anat sumant una derrota després d’una altra, la formació taronja ha perdut l’última representació que li quedava a les institucions després de desaparèixer del Parlament de Catalunya el passat 12-M, la qual cosa deixa al partit en coma. El candidat al Parlament Europeu i portaveu del partit, Jordi Cañas, va admetre anit que ha estat un resultat «francament dolent» que tanca un «cicle». No obstant això, va assegurar que aquest «no és el final» de Cs i que el partit «renaixerà». Així, va avançar que faran un congrés extraordinari després de l’estiu per recuperar el pols.

«No abaixarem els braços, no som dels que es rendeixen fàcilment», va sentenciar Canyes només conèixer-se els resultats electorals. No obstant això, va admetre que no esperaven una patacada similar, sinó que tenien l’«esperança» d’obtenir un eurodiputat i «recuperar aquest to que el partit venia perdent des de 2019». El líder taronja ‘de facto’ va assenyalar que el context era «molt difícil» i que la contesa electoral s’ha entès com una batalla personal entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, i no hi ha hagut espai per a les propostes ni per a una formació de «centre».

Tot això, va dir, ha derivat en una «fi de cicle» que va començar fa cinc anys. El 2019, el partit, llavors liderat per Albert Rivera, va aconseguir el 12,18% dels vots, la qual cosa li va valer 8 escons i la tercera posició. Ahir, les dades van ser molt diferents. Ciutadans va collir el 0,69% dels vots, la qual cosa el deixa sense cap representant a l’Europarlament i el situa en onzena posició. Així, els taronges han perdut el seu últim gran bastió a les institucions. A Ciutadans només li queden ara 391 regidors repartits per tota Espanya.