Junts es torna a imposar a Solsona i deixa ERC en segona posició

Els socialistes s’han posicionat com a tercera força, guanyant vots respecte el 2019

Urnes en uns comicis

Urnes en uns comicis / ARXIU/Mireia Arso

Xavi Moraleda

Xavi Moraleda

Junts ha tornat a imposar-se com a primera força a Solsona en aquestes eleccions europees, encara que amb més d’un miler de vots menys que en els comicis de 2019. ERC també s’ha mantingut en segona posició, en aquesta ocasió, seguint més de prop al primer grup. El PSC, que s’ha situat com a tercera força a la capital del Solsonès, essent un dels únics grups que ha guanyat vots respecte a les anteriors eleccions europees, juntament amb PP i VOX. La participació a la ciutat ha estat de 2.645 persones, una xifra visiblement inferior a la que hi va haver fa cinc anys, en què van exercir el seu vot 4.446 solsonins i solsonines.

Arreu de la comarca s’ha mantingut la mateixa tendència que a la capital, ja que en la totalitat de municipis del Solsonès l’agrupació de Junts ha sortit vencedora seguida dels republicans, menys en dues localitats: Biosca i la Molsosa, on la segona força ha estat el PSC. En les altres localitats, en la seva majoria, els socialistes s’han posicionat en tercer lloc.

Els dos grups independentistes que han encapçalat els resultats han perdut un considerable nombre de vots respecte a les eleccions del 2019. Junts ha passat d’un 48,38% del total a un 38,22%, mentre que ERC ha passat de registrar un 30,09% a un 24,79%. Per contra, els socialistes han recuperat un bon gruix de votants, ja que fa cinc anys va obtenir un 7,90% i ahir va aplegar un total de 16,53%. El PP, per la seva banda, també ha notat un creixement i ha passat d’un 2,61% a un 7,94%.

La patacada més significativa ha estat la de Ciutadans, que ha recollit un total de set vots tenint en compte tots els municipis del Solsonès, mentre que als comicis de 2019 es va situar com a quart grup més votat obtenint un 3,76% de les paperetes, superant al PP i a Podemos, que s’hi va presentar conjuntament amb Sumar.

Les xifres de participació han disminuït destacablement a tota la comarca respecte a les anteriors eleccions europees. Enguany, ha votat un 43% de la població del Solsonès, una xifra que es tradueix en 4.796 persones, mentre que fa cinc anys ho van fer el 72,37%. Així doncs, el Solsonès ha experimentat una baixada de prop de 30 punts percentuals pel que fa al nombre de votants.