El Moianès aposta per Junts, però perd força

L'independentisme guanya a tots els municipis i suma més de la meitat dels vots, tot i que amb menys suport que fa 5 anys, a favor del PSC

Votacions en un col·legi de Castellterçol, aquest diumenge

Votacions en un col·legi de Castellterçol, aquest diumenge / Joan Capdevila

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Junts s’ha tornat a imposar tant a Moià com al conjunt del Moianès a les eleccions europees d’aquest diumenge, que han reproduït un esquema molt semblant al dels dels comicis d’ara fa un mes, al Parlament de Catalunya, amb els republicans com a segona força, i un PSC en auge que li trepitja els talons, i fins i tot li ha fet el sorpasso a Sant Quirze Safaja, on els socialistes han quedat en segon lloc per darrere de Junts. També ha pujat amb força la dreta del PP i de Vox, mentre que Cs pràcticament ha desaparegut, amb només 8 vots en tot el territori.

Els juntaires han estat la força més votada en vuit de les deu poblacions del Moianès, i amb Moià al capdavant, on el partit s’ha endut pràcticament un de cada tres vots, igual com en el conjunt de la comarca. En aquestes eleccions, Junts ha repetit l’hegemonia que ha anat mantenint en els darrers comicis, tot i que ha reculat a tot arreu, coincidint també amb una forta davallada de la participació. A Moià, els juntaires han aconseguit 604 vots, però és que n’han perdut 765 respecte als que va obtenir el 2019, en què la participació va ser del 66,6% respecte al 40,3% actual. Una situació que també s’ha donat en el conjunt de la comarca, i amb uns efectes similars als d’ERC. I és que, juntaires i republicans sumen més de la meitat dels vots d’aquests darrers comicis, però ERC també ha perdut força. Els republicans s’han imposat a l’Estany i a Santa Maria d’Oló, i han estat segons a tota la resta de municipis (tret de Sant Quirze, on han quedat tercers per darrere del PSC). A Moià, ERC també ha tingut una forta reculada, amb 371 vots menys que ara fa cinc anys, i ara el partit s’ha quedat en 527.

El PSC i la dreta, amunt

Els socialistes mantenen la seva carrera a l’alça tant a Moià com en el conjunt de la comarca, que ja es va observar a les eleccions autonòmiques del maig. En el cas de la capital, ha obtingut 85 vots més que el 2019, i això són 9,41 punts més en un context de poca participació. Uns vots que, en part, es poden atribuir a les pèrdues generalitzades que han tingut els Comuns-Sumar i Podem, que ara es presentaven per separat.

Qui també surt victoriós d’aquestes eleccions és la dreta, especialment el PP, que ha esdevingut quarta força a Moià i a la comarca (el 2019 era sisena), i també Vox, que a Moià és cinquena per davant de Sumar i Podem. Al Moianès, la formació d’ultradreta ha quedat sisena, quan fa cinc anys era setena. Entre PP i Vox gairebé acumulen el 10 % dels vots, mentre que el 2019 tan sols suposaven el 2,5% del total.

En canvi, Cs ha intensificat la seva desfeta que ja es va observar amb els comicis del maig passat al Parlament, i ara tan sols ha sumat 5 vots a Moià, 2 a Castellterçol, i un a Calders. El partit s’ha vist superat, i amb escreix, per altres formacions com el Pacma, Pirates, o fins i tot per Se Acabó la Fiesta que, només a Moià, s’ha estrenat amb una vintena de vots.