La participació a les eleccions catalanes d'avui era del 35,09% del cens a les 13:00 hores, cosa que suposa 5,7 punts més que en els anteriors comicis autonòmics de novembre del 2012, quan a aquesta mateixa hora la participació era del 29,43%.

Així ho ha informat avui la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, en una roda de premsa al centre de difusió de dades instal·lat al Parlament, on ha ofert el primer avanç oficial de la participació de la jornada electoral, que s'està desenvolupant amb normalitat a tot Catalunya.

Borràs ha explicat que l'"interès" que han suscitat aquestes eleccions s'està traduint en un increment de la participació a les quatre províncies catalanes, on molts col·legis electorals registren des de primera hora del matí llargues cues per poder votar.

Per províncies, la que més participació està registrant és Girona, amb un 38,42% del cens, fet que suposa 5,87 punts percentuals més que el 2012.

El segueixen les circumscripcions de Tarragona, amb una participació del 35,56%, 6 punts més que el 2012; la de Barcelona, amb el 34,72% (5,31 punts més), i la de Lleida, on la participació ha augmentat set punts respecte a 2012, fins al 33,81%, segons les dades de la Generalitat.

Tots els col·legis electorals catalans han obert les seves portes puntualment a les 09:00 hores, després que les 8.181 meses electorals s'hagin constituït sense problemes.

Molts electors, no obstant això, han hagut d'esperar llargues cues per poder exercir el seu dret al vot a causa de la gran afluència de votants que han registrat alguns col·legis de tot Catalunya.

Aquest és el cas del president de la Generalitat i candidat número quatre de Junts pel Sí, Artur Mas, que ha dipositat la papereta al col·legi Infant Jesús de Barcelona després de fer aproximadament mitja hora de cua.

Un total de 5.510.798 catalans, dels quals 196.062 viuen a l'estranger, tenen dret a vot en aquests comicis autonòmics en els quals s'elegeix els 135 diputats que formen el Parlament català, del qual sortirà el pròxim president de la Generalitat.