- No hi ha base legal, ni en el dret internacional, ni en el dret constitucional espanyol per procedir a una declaració unilateral d'independència. Els resultats electorals, ni aquests

- Per poder iniciar un procés d'independència, s'hauria de reformar la Constitució, per eliminar l'obstacle de l'article 2 (que fa referència a la indisolubilitat d'Espanya) i establir en la mateixa Constitució una fórmula equivalent al dret d'autodeterminació.

- Una cosa diferent seria l'establiment unilateral, des de Catalunya i al marge de la legalitat espanyola, de regles per procedir a la secessió. No obstant això, en la correlació de forces parlamentàries que resulta de les eleccions d'ahir, això no està gens clar. La posició de Junts pel Sí és que no fa falta un referèndum d'autodeterminació, n'hi ha prou amb un referèndum sobre la nova Constitució catalana en un termini no superior a 18 mesos. Però en no haver aconseguit la majoria absoluta i dependre de la CUP la realitat canvia. La CUP sembla més interessada a promoure una legislació catalana insubmisa a la Constitució espanyola que a promoure, com hagués estat el cas si hi hagués hagut una majoria de vots populars per la independència, una immediata declaració unilateral d'independència.

- Catalunya no té capacitat per dur a terme la secessió de l'Estat espanyol si es planteja de manera unilateral. Descartat l'ús de la força, la secessió unilateral de Catalunya manca d'amics entre els governs estrangers. Almenys, fins ara no s'han manifestat. Catalunya tampoc disposa de les bases de dades dels contribuents catalans que li permetin recaptar els seus propis impostos (no sap de qui cobrar, ni quant). A més, manca també de les bases de dades de la Seguretat Social (no sap a qui pagar pensions, ni quant ha de pagar).

- Podrien conviure unes estructures d'estat catalanes i espanyoles? Sí. Una altra cosa és que les disposicions d'unes i d'unes altres anessin efectives. Per exemple: a qui pagar els IVA trimestrals, o l'IRPF de 2015? A l'Agència Tributària Espanyola? O a la seva equivalent catalana?.

- Com la secessió és unilateral no és legal, no hi ha terminis legals para per a portar-la a terme. Hipotèticament, seguint el plantejament de Junts pel Sí, s'establiria una llei de transitorietat jurídica, que no tindria cap validesa en el marc constitucional espanyol.

- Constitucionalment, l'estat disposa de diferents recursos jurídics per fer front a la situació que es pugui plantejar des de Catalunya. D'entrada, amb les impugnacions davant el Tribunal Constitucional. També amb mesures jurídiques de major pes polític, que pel seu impacte són desaconsellables. Una d'elles és l'aplicació de l'art. 115 de la Constitució.