22 de novembre de 2017
22.11.2017
40 Años
40 Años
Eleccions a Catalunya

Guia per votar a les eleccions catalanes

Et recordem els horaris, la documentació necessària o els permisos laborals que pots sol·licitar per anar a votar a les properes eleccions catalanes

15.12.2017 | 18:32
Les urnes es tornaran a omplir.

Les transcendentals eleccions catalanes del 21 de desembre que serviran per constituir de nou el Parlament de Catalunya es presenten més ajustades que mai i amb un possible rècord de participació. Si tens algun dubte alhora de participar-hi, en aquesta noticia et recordem tot el que fa has de saber sobre com votar a les eleccions del 21-D.

Si vols consultar totes les candidatures dels partits, ho pots fer clicant aquest enllaç. 


Guia per votar el 21-D

Tot seguit, desgranem tota la informació per als electors que tenen intenció de votar en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. El cens electoral, les meses, els horaris, la documentació, els permisos laborals...

Com puc saber on em toca votar?

L'Oficina del Cens Electoral envia a tots els electors una targeta censal en què figuren les dades actualitzades de la seva inscripció en el cens electoral, la secció en la qual està censat, la mesa on li correspon votar i l'adreça del col·legi electoral. Si ets de Manresa, aquí pots saber on et toca votar i si has de formar part d'una mesa electoral.

No obstant això, la consulta del col·legi electoral també la podeu fer:

Presencialment en el vostre ajuntament o en les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral. Per telèfon trucant al telèfon 901 101 900 de l'Oficina del Cens Electoral o bé per Internet a la seu electrònica de l'Institut Nacional d'Estadística (https://sede.ine.gob.es)

Quin és l'horari de votació en les meses?


La votació s'inicia a les 9.00 hores del dia 21 de desembre i continua sense interrupció fins a les 20.00 hores del mateix dia, tot i que si en aquest moment queda algun elector/a dintre del local o en l'accés al local, se li permetrà votar. En cas que hi hagi hagut alguna interrupció, l'hora d'acabament s'allargarà tant com hagi durat la interrupció (però no pot ser superior a una hora).

Quina documentació he de presentar?


Davant la mesa electoral, us podeu identificar mitjançant els següents documents:

  • Document nacional d'identitat (DNI).
  • Passaport (amb fotografia).
  • Permís de conduir (amb fotografia).
  • No importa que aquests documents estiguin caducats, però han de ser els originals; en cap cas se n'acceptarà una fotocòpia.

Pot una persona votar per una altra?


No, en cap cas i sota cap concepte. El vot és personal i no es pot exercir per delegació. No obstant això, els electors que no saben llegir o que, per alguna discapacitat, es troben impedits per escollir una papereta o per col·locar-la dins el sobre i lliurar-la al president/a de la mesa, poden anar acompanyats d'una persona de la seva confiança que els ajudi en el procés de votació, des de l'elecció de la papereta fins al lliurament d'aquesta papereta al president/a de la mesa.

Puc demanar festa a la feina per anar a votar?


Les eleccions catalanes del dijous 21 de desembre de 2017 seran les primeres en un dia laborable a Catalunya en 37 anys. És per aquest motiu que les normes varien. 

Les persones que treballin en una jornada laboral que coincideixi almenys dues hores amb l'horari de la votació, que és de 9 del matí a 8 del vespre, poden demanar un permís a la feina per sortir i votar. 

Aquesta és la graell de coorelació entre hores laborals i permisos:

  • Entre dues i quatre hores: permís retribuït de 2 hores.
  • Entre 4 i 6 hores: permís retribuït de 3 hores.
  • 6 o més hores: permís retribuït de 4 hores.
  • Un màxim de 2 hores: no hi ha dret a permís retribuït.

En aquest article tens més informació sobre el permís per votar a les eleccions catalanes del 21 de desembre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema