L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha estat dos anys exercint de diputat al Parlament, a les files de Junts pel Sí. Per a ell, aquest cop serà més difícil entrar a l'òrgan legislatiu de la Generalitat, però tot i així creu fermament que els partits independentistes trauran millors resultats en aquestes eleccions respecte a les de l'any 2015.

Com valora aquests dos anys al Parlament de Catalunya?

Compaginar l'alcaldia i la tasca de diputat al Parlament ha estat difícil. Tot i així, fer-ho en un moment tan excepcional ha estat motivador. Sentia que ho havia de fer. A més, els regidors de l'Ajuntament han demostrat que valen or, treballant de manera autònoma.

I pel que fa als seus companys de Junts pel Sí?

Junts pel Sí ha estat una manera de conèixer gent, una experiència totalment positiva. M'agrada la idea d'afegir independents a les llistes. Tot i així, jo no era partidari de fer una llista unitària, i ara tampoc ho sóc. Vull un país plural, i la pluralitat també ha d'estar reflectida al Parlament. Això no vol dir que no puguem ajuntar-nos per fer coses. I, a més, està comprovat que sumem més separats.

Per què?

Perquè els independentistes convençuts van a votar contents amb una llista unitària, però a les persones que estan als marges els costa més votar si hi ha algú dins la llista que no els convenç. És per això que el resultat de Junts pel Sí podria haver estat millor. Des del meu punt de vista, hem de fer les coses dins l'espai ideològic on ens movem. Per molt que es vulgui convertir les eleccions en un referèndum, sabem que no ho són. Crec que el resultat d'aquestes eleccions serà millor que si hi haguéssim anat amb una llista unitària.

Dibuixi un escenari de pactes.

Hem de treballar per tenir un govern de concentració tan ampli com sigui possible i eixamplar la base social. Dibuixo la suma de les tres forces independentistes i els comuns, i hi afegeixo que tant de bo no els haguem de necessitar. El més important és què vota la gent.

Quines tasques seran les primordials, després del 21-D?

En el nostre cas, seguir implementant la República i elaborant el procés constituent. Ara mateix ens trobem en una espècie de nus, i hem de trobar el cap del fil. En les eleccions del 2015, el full de ruta estava marcat. En aquest mandat, no hi ha objectius molt definits. Primer, es tracta de treure un bon resultat a les eleccions. I si algú no sap ben bé on va abans d'anar a votar, que miri enrere i sabrà el que hi ha. És escandalós que tinguem gent a la presó. En un moment o altre, Espanya s'haurà de plantejar la seva qualitat democràtica, que li acabarà passant factura. Fan el que volen i diuen que és un article de la Constitució. O només cal veure l'exemple de la prohibició de la projecció del documental Las Cloacas del Estado a les televisions. Demostra una podrimenta tan gran! Nosaltres marxarem sí o sí.

Què pensa de la crida als votants socialistes per part de Marta Rovira?

Més que als votants d'un partit o d'un altre, hem de cridar a tothom que vulgui democràcia. Està clar que el PSC ha de fer un replantejament, estan tan avall que és difícil baixar encara més. I és que han deixat de banda els valors democràtics. Més que res, ens hem d'atansar a qui no estigui d'acord amb aquest comportament dels socialistes. ERC crec que és la formació política que millor ho ha sabut fer. És per això que tenim al partit exsocialistes d'Avancem i Més, per exemple.

Pot relacionar els conceptes democràcia, legalitat i justícia parlant des del moment actual?

Els jutges estan al servei d'una idea preconcebuda del que és un valor democràtic. Hi ha hagut un munt de sentències injustes, ja ho hem anat veient. I la justícia belga ha demostrat l'enorme diferència amb la suposada justícia espanyola. Els valors democràtics universals han d'estar per sobre dels de la llei. Si històricament haguéssim seguit amb lleis injustes, el franquisme (que PP i Ciutadans no són capaços de condemnar) encara continuaria, o el mur de Berlín no hauria acabat caient.