Ciutadans, la formació liderada per Inés Arrimadas, és la força política més votada de les eleccions catalanes d'aquest 21 de desembre, uns comicis però, que amb una participació històrica (del 81,95%), perpetuen el domini del bloc independentista al Parlament de Catalunya.

Mai abans tantes persones havien votat en uns comicis autonòmics a Catalunya . I amb l'escrutini ja al 98% es confirma que Ciutadans és la força guanyadora amb 37 escons. Darrere seu queden JxCat, amb 34, i ERC, amb 32. Aquests, sumats als 4 de la CUP (que en perd 6 respecte al 2015) mantenen la majoria independentista a la cambra catalana (70 escons dels 68 necessaris).

Igual que la CUP, l'altra força que més ha perdut en aquests comicis és el PP, que passa d'11 a 3 escons. El PSC en suma un per arribar als 17 i Catalunya en Comú-Podem en perd 2 i es queda en 8.

01.35 h

L'independentisme suma majoria absoluta amb 70 diputats i Cs s'erigeix com a primera força

Ciutadans s'ha convertit en la força més votada d'aquestes eleccions, amb 37 escons (25,35%), dotze més que en els anteriors comicis, i superant el milió de vots, tot i que el bloc independentista continua sumant majoria absoluta, amb 70 diputats. En segon lloc, s'ha situat Junts per Catalunya, la llista liderada per Carles Puigdemont, que ha obtingut 34 escons (21,69%) i ERC, amb 32 escons (21,40%), amb el 99,2% de l'escrutini. En quart lloc, el PSC només guanya un diputat respecte el 27-S i passa dels 16 als 17 escons, Catalunya en Comú n'obté 8, tres menys dels que va aconseguir Catalunya Sí que es Pot-Podem; seguit de la CUP, amb 4 -sis menys que en els anteriors comicis- i per últim, el PP perd vuit escons i només es queda amb 3. Els 34 escons de JxCat i els 32 d'ERC permetrien poder investir un president per majoria simple si la CUP s'absté.

01.30 h

El PP respecta els resultats però avisa de responsabilitats penals i polítiques per als que incompleixin la llei

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha admès que els populars han tret un mal resultat a Catalunya i que, a més, el bloc constitucionalista no ha sumat. Casado ha alertat amb aplicar de nou el 155 si un futur Govern independentista es planteja saltar-se la llei i ha advertit de "possibles responsabilitats penals i polítiques". "Amb el 155 tenim la constatació que mai més hi haurà un desafiament independentista com el que vam viure al setembre", ha manifestat.

01.15 h

La CUP es queda sense grup propi al Parlament i compartirà Grup Mixt amb el PP

La Candidatura d'Unitat Popular ha obtingut quatre diputats, sis menys que en les darreres eleccions. Aquests resultats deixen la formació anticapitalista sense grup parlamentari i l'obligaran a compartir Grup Mixt amb el Partit Popular. Tanmateix, els resultats de la CUP, amb quatre diputats, permeten la majoria del bloc independentista al Parlament. En valors absoluts, amb el 99,84% escrutat, la candidatura ha sumat 193.285 vots, el que representa el 4,45% del total de vots. Així doncs, la formació liderada per Carles Riera ha perdut 144.509 sufragis respecte els anteriors comicis, quan va obtenir 337.794 vots, el 8,21% del total de vots. Per circumscripcions, la CUP ha obtingut 3 diputats a Barcelona i un a Girona, mentre que no n'han obtingut cap ni a Tarragona ni a Lleida.

01.00 h

La premsa internacional destaca que els partits independentistes "mantenen la seva majoria"

La BBC, el 'The Guardian' o 'Le Soir' es fixen en la suma d'escons que dona la majoria absoluta a JxCat, ERC i la CUP

00.43 h

Arrimadas: «El procés no té futur i no representa a tots els catalans»

La candidata de Cs, Inés Arrimadas, ha celebrat aquest dijous a la nit la victòria a les eleccions al Parlament i davant dels simpatitzants que s'han desplaçat fins a l'Avinguda Maria Cristina, ha agraït els més d'1.100.000 vots que ha tingut el partit taronja. ''Per primera vegada, a Catalunya, ha guanyat un partit constitucionalista'' ha manifestat Arrimadas, que ha afegit que ''ja se sabia que el procés no tenia futur'' i que amb els resultats ''ha quedat més clar que no representa un futur per a tots els catalans''. Arrimadas ha criticat els partits que, a més de ''saltar-se les lleis'' han mantingut 40 anys una llei electoral que dona més escons a qui té menys vots. Ha assegurat que seguirà lluitant per ''la convivència, el sentit comú i una Catalunya per a tots els catalans''.

00.30 h

Puigdemont: "El govern legítim ha de tornar al Palau i s'han d'alliberar els presos"

El president Carles Puigdemont ha assegurat aquest dijous que el "govern legítim" de Catalunya "ha de tornar al Palau de la Generalitat" després dels resultats de les eleccions. En una compareixença des de Brussel·les, flanquejat pels consellers destituïts Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Toni Comín.

00.20 h

El 21-D registra la participació més alta en unes eleccions al Parlament amb el 81,9%, set punts més que el 2015

El 21-D ha registrat la participació més alta en unes eleccions al Parlament a Catalunya, amb una participació del 81,9%, set punts més que en els comicis del 27 de setembre del 2015, quan el 74,95% del cens va exercir el seu dret a vot. Aleshores aquesta participació ja va ser rècord, també set punts per sobre de les del 2012, amb el 67,76%. La xifra més baixa de participació registrada en uns comicis al Parlament va ser en els del 1992, que van congregar un 54,87% dels electors.

00.10 h

JxCat proclama que Rajoy ha perdut i que el resultat del 21-D avala la "figura institucional" de Puigdemont

Junts per Catalunya (JxCat) ha proclamat que els resultats de les eleccions del 21-D al Parlament simbolitzen una derrota per al president espanyol, Mariano Rajoy, i per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. En una compareixença amb els candidats de JxCat a l'Hotel Catalonia Eixample, aquest dijous a la nit, la directora de la campanya, Elsa Artadi, ha asseverat que el mandat de les urnes també avala la "figura institucional" del president destituït i cap de llista, Carles Puigdemont. A més, la número 10 per Barcelona ha felicitat els resultats d'ERC i la CUP perquè la victòria de l'independentisme "és de tots".

00.15 h

Arrimadas: "Se sabia que el procés no tenia futur i ha quedat més clar que no representa un futur per a tots els catalans"

La candidata de Cs, Inés Arrimadas, ha celebrat aquest dijous a la nit la victòria a les eleccions al Parlament i davant dels simpatitzants que s'han desplaçat fins a l'Avinguda Maria Cristina, ha agraït els més d'1.100.000 vots que ha tingut el partit taronja. ''Per primera vegada, a Catalunya, ha guanyat un partit constitucionalista'' ha manifestat Arrimadas, que ha afegit que ''ja se sabia que el procés no tenia futur'' i que amb els resultats ''ha quedat més clar que no representa un futur per a tots els catalans''.

00.05 h

Rovira proclama que "la República ha guanyat el 155" i insta Rajoy a seure a la taula de la negociació

La número dos de la llista d´ERC, Marta Rovira ha volgut dirigir-se directament al president espanyol, Mariano Rajoy, i, recordant la caiguda de vots i escons del PPC, l´ha instat a "retirar el 155, alliberar els presos polítics i seure a negociar" amb els independentistes. A més, veient la majoria sobiranista que deixen les eleccions, la candidata d´ERC ha cridat JxCat i CUP a "formar un Govern republicà tan ràpid com sigui possible". Rovira, però, tot i parlar del "retorn dels exiliats", no ha dit en cap moment si voldrà que Carles Puigdemont sigui el candidat a president en una investidura o no.

00.00 h

Domènech afirma que el 21-D "col·loca" CatECP a l'oposició: "No eren els resultats que esperàvem"

El candidat de CatECP a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, ha assegurat que el resultat d'aquest dijous no és el que els comuns volien ni esperaven. Amb 8 escons al Parlament a partir d'ara, amb 97,86% escrutat, els comuns perden tres diputats i es "col·loquen" a l'oposició, ha assegurat Domènech en comparèixer al costat de membres de la candidatura i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Unes eleccions que el seu origen era il·legítim però el seu resultat és absolutament sagrat. Cal acatar, ens ha col·locat a l'oposició".

23.55 h

Iceta demana a la majoria independentista que actuï dins la legalitat

El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, ha demanat al a majoria independentista que actuï dins la legalitat i ha assenyalat que aquest bloc ha perdut escons i vots. Iceta ha comparegut per valorar els 17 diputats aconseguits pel seu partit, un més que el 2015, resultat que ha reconegut que no era el que esperaven però que per primer cop des del 1999 aconsegueixen millorar resultats. Iceta ha felicitat la guanyadora dels comicis, Inés Arrimadas, i ha valorat que la majoria independentista s'ha vist "matisada" en escons i "novament no ha assolit la majoria de vots emesos".

23.44 h

Riera celebra la «majoria republicana»

El cap de llista de les CUP, Carles Riera, ha celebrat avui la "majoria republicana" obtinguda en escons pel bloc independentista -JxCAT, ERC i CUP-, malgrat que la seva formació ha vist reduïts a més de la meitat els seus escons, en passar dels deu de l'anterior legislatura a quatre. En declaracions a la Nau Bostik, a Barcelona, des de la qual els anticapitalistes han seguit l'escrutini electoral, Riera ha afirmat que les CUP han aconseguit dos dels seus quatre objectius electorals: obtenir una "majoria republicana" i que aquesta sigui majoritàriament d'esquerres, és a dir, que ERC i la CUP sumin més escons que JxCAT.

23.31 h

Albiol admet un «molt mal resultat»

El cap de llista del PPC, Xavier García Albiol, ha admès que el recompte del 21D, que situa el seu partit al Grup Mixt amb la representació més baixa des que es presenta a les eleccions, és un "molt mal resultat". No només per a la seva formació, sinó també pel conjunt de forces constitucionalistes, que no han aconseguit sumar una majoria alternativa a l´independentisme. Albiol ha felicitat Ciutadans per la victòria electoral, però ha augurat que l´alegria del partit d´Inés Arrimadas durarà "cinc minuts" perquè es trobaran, juntament amb el PP, a l´oposició "durant alguns mesos". En tot cas ha advertit que el govern d´Espanya "vetllarà perquè a Catalunya es respecti la llibertat, la dignitat i la democràcia". No ha avançat el seu futur polític després d´aquesta derrota: "En els pròxims dies tindrem temps d´analitzar i decidir per intentar recuperar aquest espai que existeix a Catalunya a favor del PP. Nosaltres no devem res a ningú".

22.57 h

Ciutadans la força més votada amb el 80,3% escrutat

El partit d'Inés Arrimadas s'erigeix com la força més votada en les eleccions d'aquest 21 de desembre, amb el 25,51% dels sufragis i 36 escons, dos per sobre dels 33 (21,65%) que obté Junts per Catalunya, amb el 80,3% dels vots escrutats. El bloc independentista, però, sumaria 69 escons i conserva la majoria absoluta. ERC segueix en tercer lloc, a menys de 10.000 vots de diferència amb la llista liderada per Carles Puigdemont, però amb un escó menys (32) i el 21,41%; seguit del PSC, que aconsegueix 18 escons i el 13,92% dels vots; Catalunya en Comú, amb 8 i el 7,33% dels vots; la CUP, amb 4 i 4,37% dels vots i el PP, també amb 4 i el 4,20%. D'aquesta manera, el bloc independentista sumaria el 47,43% dels vots. La participació queda fixada en el 81,9%.

22.55 h

Junts per Catalunya guanya clarament a Manresa

El resultat electoral clarifica la situació a la ciutat en relació a les eleccions al Parlament de setembre del 2015 quan va guanyar Junts pel Sí, amb convergents i republicans presentant-se conjuntament. Fa 2 anys va guanyar Junts pel Sí a Manresa amb 21.607 vots, un 54,31%. Ara, amb el 98,8% dels vots escrutats l'antiga convergència, Junts per Catalunya ha obtingut la confiança de prop de 14.000 votants (33%) i ERC, d'uns deu mil (24%). Sumats són a l'entorn de 24.000 i un 57% que mostra una significativa millora a les urnes. Si el que s'intenta aclarir és quina part pertocava a qui de l'ampli resultat de les eleccions al Parlament de fa 2 anys, el que ara ja se sap és que, en les circumstàncies actuals, la majoria de vots són per als convergents. No hi ha sorpasso a Manresa. És més, la diferència és molt important, a l'entorn de deu punts més dels convergents en relació als republicans.

22.10 h

Cs avança JxCat, amb el 52% escrutat

Amb el 52,3% dels vots ja escrutats Cs avança JxCat i es posa amb 35 escons davant dels 34 que té a hores d'ara el partit de Carles Puigdemont. Més enrere queden ERC amb 32, el PSC amb 18, Catalunya En Comú amb 8 i la CUP i el PP, que empatarien a 4.

22.06 h

JxCat guanya les eleccions a la circumscripció de Lleida amb el 34,25% dels vots i 6 escons

Junts per Catalunya guanya les eleccions a la circumscripció de Lleida amb el 34,25% dels vots i 6 escons. Amb el 51,3% dels vots escrutats les forces independentistes amplien majoria ja que ERC aconsegueix 5 diputats i la CUP manté el seu escó. C's obtindria 2 diputats, el PSC 1 i el PPC es quedaria sense entrar la seva representació lleidatana al Parlament. Al 2015 Junts pel Sí va aconseguir 10 escons, C's 2, el PSC 1, el PPC 1 i la CUP 1.

21.52 h

Cs i JxCat empaten a 34 escons amb el 30,5% dels vots escrutats

L'escrutini de les eleccions catalanes d'aquest 21 de desembre avança a poc a poc. Arribat al 30,5 %, Ciutadans i JxCat empaten com les 3 forces més votades amb 34 escons cada una. Darrere seu, ERC en suma 32. L'electorat sembla que s'ha polaritzat, no ha canviat de bloc si no que dins de cada un ha canviat de formació. PP i PSC han enviat votants a Cs i la CUP a ERC i JxCat.

21.12 h

Rajoy es prepara per una nit electoral que assumeix que serà «complicada»

Mariano Rajoy ha arribat a quarts de nou a la seu del partit al carrer Gènova de Madrid per reunir-se amb la cúpula del partit per fer el seguiment de la nit electoral. A falta de conèixer els primers resultats de la nit, fonts de la direcció popular han assumit que serà «complicada» davant la caiguda d´escons que auguren els primers sondejos per a la candidatura encapçalada per Xavier Garcia Albiol.

2.001 h

ERC celebra l´alta participació i creu que "legitima el resultat"

El portaveu d´Esquerra Republicana i membre de la candidatura del partit per Girona, Sergi Sabrià, ha comparegut prop de les 20:45 hores per valorar les dades de participació d´aquestes eleccions al Parlament. El republicà ha recordat que per a ERC, el 21-D són "unes eleccions il·legítimes i convocades de manera il·legal" on, a més, consideren que Esquerra ha concorregut "en les pitjors condicions, absolutament de manera desigual" per tenir a presó el seu cap de llista, Oriol Junqueras. Tot i això, Sabrià s´ha congratulat que "els catalans hagin demostrat que s´estimen les urnes i hagin acudit de manera massiva" a votar.

20.37 h

Alamany veu en la participació «un missatge molt clar»

Des de les files de Catalunya En Comú, Elisenda Alamany ha valorat les dades de l´elevada participació als comicis catalans com «un mandat i un missatge molt clar» per part dels electors del qual «els polítics n´haurem de prendre nota». Alamany ha fet una compareixença sense preguntes des del campus de Ciutadella de la UPF, lloc escollit per la formació per fer el seguiment de la nit electoral.

20.40 h

El PPC evita valorar les enquestes

El PP ha evitat aquest dijous a la nit valorar les enquestes que s´han fet públiques i que en l´últim cas -la que ha fet pública el Grup Godó- li auguren una forquilla d´entre 3 i 5 escons. El secretari general dels populars catalans, Santi Rodríguez, ha recordat que les dades que s´han fet públiques no són enquestes a peu d´urna sinó fruit de sondejos que s´han anat fent en els dies previs a la jornada electoral. "Valorarem els resultats que es vagin produint i les dades seran suficientment reals", ha apuntat. Rodríguez sí que ha valorat "molt positivament" l´augment de la participació que s´ha registrat a les sis de la tarda, i que apuntava que han anat a les urnes un 5% més de catalans. Segons ha afirmat, aquest augment de la participació demostra "una gran implicació dels catalans per intentar sortir de la situació en què hem trobat en els últims mesos".

20.37 h

Al poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, victòria d'ERC

Esquerra Republicana s'ha imposat en les eleccions al Parlament de Catalunya a Sant Jaume de Frontanyà. El municipi més petit de Catalunya ha registrat una participació del 88,46%, que en nombres reals es tradueix en 23 vots emesos. Amb la totalitat dels vots escrutats, ERC s'ha endut 10 suports, mentre que JxCAT 8, el PSC 3, C's 1 i la CUP 1.

20.27 h

Domènech arriba al campus de la UPF per seguir la nit electoral

El cap de files de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ja ha arribat a la seu electoral que ha escollit la seva candidatura per seguir els resultats d'aquest 21-D. Domènech hi ha arribat poc abans de dos quarts de 9 del vespre i es reuneix amb el seu equip a l'edifici Roger de Llúria del Campus Universitari de la UPF de Ciutadella. L'acompanya la seva número 2, Elisenda Alamany, que també és una de les directores de la campanya. Al campus de la UPF també hi ha altres membres destacats de CatECP. És el cas dels primers candidats per Barcelona, com Jéssica Albiach, Marta Ribas i Joan Josep Nuet, entre d'altres.

20.07 h

Arrimadas i Rivera ja són a l'hotel on seguiran la nit electoral

La candidata de Cs, Inés Arrimadas, ha arribat poc abans de les vuit del vespre a l'hotel Catalonia Barcelona Plaza de plaça Espanya, on Cs ha ubicat la seu per seguir la nit electoral i l'evolució dels resultats de les eleccions catalanes. Mitja hora abans, aproximadament, ho ha fet el president del partit, Albert Rivera, al costat de José Manuel Villegas, secretari general. Els líders de Cs s'han reunit en una sala de l'hotel per seguir les dades de participació i els resultats electorals. Arrimadas i Rivera tenen previst valorar els resultats en un escenari que s'ha muntat a l'exterior, a l'inici de l'avinguda Maria Cristina, on s'espera congregar els simpatitzants. Per seguir la nit electoral, Cs té acreditats 400 periodistes, de 108 mitjans diferents. 52 són d'àmbit nacional i 56 d'internacional.

20.03 h

Els primers sondejos donen la victòria a C's però el bloc independentista sumaria majoria

Segons els primers sondejos publicats per TV3 i La Vanguardia, Esquerra i Ciutadans obtindrien pràcticament un empat tècnic d'entre 34 i 37 escons. Seguits de Junts per Catalunya amb entre 28 i 29; el PSC en trauria entre 18 i 20; Catalunya En Comú entre 7 i 8; la CUP entre 5 i 6 i el PP tancara el recompte amb entre 3 i 5 escons.

20.02 h

Rovira ja és a la seu electoral d'ERC

La número dos de la llista d´ERC, Marta Rovira, ha arribat poc abans de les 20:00 hores de la tarda a l´Estació del Nord de Barcelona, seu electoral dels republicans en aquests comicis del 21-D. La candidata farà el seguiment de l´escrutini i dels resultats acompanyada pels noms més destacats de la seva llista, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers destituïts Raül Romeva i Carles Mundó, els independents Ruben Wagensberg o Jenn Díaz, o el líder de Demòcrates, Antoni Castellà. Rovira ha arribat a l´Estació del Nord acompanyada pel seu cap de gabinet només, i a dins del recinte ja l´esperaven Romeva, Mundó i Díaz.

20 h

Els col·legis electorals tanquen portes

El tancament dels punts de votació marca l'inici del recompte de vots d'aquests comicis. Segueix a Regió7.cat el resultat en directe de les eleccions a Catalunya 2017.

19.32 h

Albiol augura una nit llarga

El líder de la candidatura del PPC Xavier Garcia Albiol ha arribat cap a les 19h a l'hotel Grand Marina de Barcelona, el lloc escollit pels populars per fer el seguiment de la nit electoral. A la seva arribada a l'hotel, el cap de files ha augurat que una participació superior al 80% com la que es projecta pot comportar que l'escrutini s'allargui més del previst i ha avisat que, al mateix temps, pot obrir la porta a més d'una sorpresa.

19.21 h

Iceta i els seus, a punt per seguir l'escrutini

El cap de llista del PSC Miquel Iceta ja és a la seu del partit al carrer Nicaragua de Barcelona per seguir en directe el desenvolupament de la nit electoral. Iceta hi ha arribat cap a les 19h i des d'aleshores es troba reunit a la quarta planta de l'edifici amb membres de la seva candidatura, el seu comitè de campanya i representants de la direcció dels socialistes catalans.

18.44 h

Riera es reuneix amb la seva llista i el Secretariat Nacional de la CUP per seguir la nit electoral

El candidat de la CUP, Carles Riera, ja és a la seu electoral triada per la CUP per aquest 21-D, l'antic conjunt fabril Bostik, a la Sagrera de Barcelona, convertit actualment en un espai autogestionat de creació artística i cultural. Riera, que hi ha arribat pels volts de les cinc de la tarda, està acompanyat dels membres de la llista i del Secretariat Nacional del partit. Tot i que no es preveu que els cupaires facin valoracions dels resultats dels comicis fins que siguin pràcticament definitius, si que s'ha anunciat una compareixença de la portaveu del Secretariat, Núria Gibert, per a les set de la tarda.

18.17 h

La participació a Manresa a les 18h és del 68,72%

Els vots emesos a Manresa fins a les 18h s'enfilen fins els 30.944, la qual cosa representa el 68,72% del cens i el 4,08% més que en les darrers eleccions. En el cas de la capital del Bages, aquestes dades són les més altes de la història en unes eleccions al Parlament al punt de les 18h. Per barris, fins ara la participació més elevada s'ha registrat al barri de la Plaça de Catalunya-Saldes (72,4%) i de Cal Gravat (72,35%), mentre que la més baixa es manté en el barri Pare Ignasi Puig (58,14%).

18.05 h

La participació a Catalunya s'enfila fins vora el 70%

Segons les dades facilitades a les 18h, la participació en el global de Catalunya és fins ara del 68,21%, prop de 5 punts superior a la que s'havia registrat en la mateixa franja horària en els comicis del 2015 (63,12%). Per circumscripcions, la participació fins al moment es reparteix de la següent manera:

Barcelona: 71,18% (+7,97%)

Girona: 66,43% ( +1,35%)

Lleida: 63,86% ( +2,75%)

Tarragona: 60,44% ( -1,34%)

17.50 h

ERC denuncia a la Comissió Europea les anomalies amb el vot exterior pel 21-D

Els eurodiputats d'ERC Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé s'han adreçat aquest dijous a la Comissió Europea per denunciar les anomalies amb el vot exterior pel 21-D. A través d'una pregunta parlamentària han demanat a la institució si considera que "s'ha vulnerat el dret a vot dels catalans residents a l'estranger". En el text els parlamentaris han explicat que "s'han denunciat casos -a Mèxic, Equador i els Emirats Àrabs, i països europeus com Bèlgica i Luxemburg- on el material electoral s'ha rebut amb retard o fins i tot no s'ha rebut".

17.10 h

Bassa, Turull, Mundó, Rull i Romeva ja han votat

Els consellers cessats Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó i Raül Romeva ja han votat. Bassa ho ha fet a Torroella de Montgrí hi ha explicat a través del seu Twitter que ho ha fet amb "el convenciment i la decisió clara de fer-ho per la gent el meu país". Turull ha exercit el seu dret a vot des de Parets del Vallès, des d'on, a peu d'urna, ha dit als mitjans que "als catalans mai ens fa por votar, sempre votem i les grans decisions les prenem votant". Per la seva banda, Mundó ha votat a Gurb, des d'on ha dit que "decidim entre la dignitat o la repressió".

Josep Rull ha votat al col·legi Lanaspa de Terrassa, on ho ha fet amb una bufanda groga, tal i com també ho ha fet el número 3 de la llista d'ERC per Barcelona, Raül Romeva, que ha exercit el seu dret a vot al Casal Mira-sol de Sant Cugat del Vallès.

16.36 h

The New York Times il·lustra les eleccions amb l'estelada del bar Toni's

L'estelada de grans dimensions de la façana del bloc del bar Toni's de la plaça Major de Manresa ha sigut l'escollida per The New York Times per il·lustrar a Twitter un article sobre les eleccions d'aquest dijous. El presitigiós diari nord-americà s'ha fet ressò de la convocatòria i, especialment, de les circumstàncies en que es celebren els comicis. Per explicar la situació, el rotatiu ha penjat un article en la seva edició digital en el que desgrana de cara als seus lectors algunes de les preguntes clau de la jornada com ara per quin motiu s'han convocat les eleccions, quines formacions en poden sortir més ben parades i què pot implicar la victòria d'un o altre partit.

15.55 h

Rovira: «Esperem que avui la democràcia pugui tornar a guanyar»

Des de Vic, la número dos per Barcelona de la candidatura d'ERC, Marta Rovira, ha dit que confia que aquest 21-D "pugui tornar a guanyar la democràcia, igual com va guanyar l'1-O, amb una participació molt elevada". Rovira, que ha votat a l'Associació-Casal Mossèn Guiteras del barri de La Calla, ha volgut tenir present la gent que aquest dijous "no ha pogut exercir els seus drets democràtics". "Ho fem amb esperança, il·lusió i, avui més que mai, ho fem per l'Oriol Junqueras que és qui s'ha vist més privat d'aquests drets democràtics". Davant d'aquesta situació, la número dos d'ERC ha dit que confia que "la democràcia s'imposi". Rovira ha anat a votar acompanyada pel seu marit i la seva filla i ha rebut forts aplaudiments quan ha arribat al col·legi electoral.

15.15 h

Pintades de banderes espanyoles i llaços grocs arrancats

Els electors més matiners del municipi d'Artés han vist pintades de banderes espanyoles a sobre de murals que hi ha a façanes d'edificis del poble. «Algú aquesta matinada s'ha dedicat a pintar-les a sobre dels murals com del Correllengua. Saps greu i ràbia que algú vulgui faci malbé l'esforç de gent del poble per defensar la cultura», diu a Regió7 l'alcalde, Ernest Clotet (CUP). Les pintades han aparegut al polígon, a la zona històrica del poble, a l'entrada de la Cruïlla i al complex cultural de Cal Sitges. Veïns del municipi han passat una capa de pintura blanca per sobre de les han aparegut aquest matí. A part, l'individu (o individus) que han fet les pintades, també ha arrancat llaços grocs, i grans, de plàstic que hi havia distribuïts a diferents carrers d'Artés. «Són llaços que havia penjat veïns del poble, no l'Ajuntament, i en cap cas és decoració nadalenca», aclareix l'alcalde, que afegeix: «Hem de continuar la jornada electoral amb normalitat».

14.46 h

Una noia de 18 anys vota per Carles Puigdemont

Laura Sancho, de divuit anys, ha votat avui per primera vegada. Ho fet, assegurant que cedia el seu vot a Carles Puigdemont. La Laura ha dipositat la seva papereta minuts després de les 11 del matí enmig d'una gran expectació. Des de Brussel·les, el president cessat Carles Puigdemont, ha agraït el seu gest, assegurant que "avui és un dia molt important per la Catalunya del futur. I tu, Laura representes aquesta albada d'esperança".

14.09 h

A votar en llitera, a Berga

El berguedà Gerard Alsina ha anat a votar aquestes eleccions catalanes en llitera. El jove està ingressat a l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga per problemes de salut. Amb tot, ha volgut fer realitat el seu anhel de poder votar aquest 21-D. Ha demanat als metges una autorització per anar al col·legi electoral i dipositar la seva papereta dins de l'urna segons han explicat a Regió7, fonts de la seva família. "Hem demanat a la Creu Roja de Berga s'hi oferien el servei de trasllat i ens han dit que sí. L'han vingut a buscar a l'hospital i l'han portat amb la llitera" a votar al col·legi electoral ubicat a l'escola Municipal de Música de Berga. La seva presència ha generat expectació a la mesa on ha exercit el seu dret a vot perquè no és el més habitual que un elector hi vagi amb llitera.

El moment ha quedat immortalitzat en aquesta foto que la seva família ha penjat a les xarxes. Posteriorment l'han portat de nou al centre hospitalari berguedà on roman ingressat. Fonts familiars han indicat a Regió7 que "en Gerard tot i que es troba molt cansat ha estat molt content de poder votar tal i com volia".

13.35 h

La participació a Manresa baixa un 1,6% a les 13h respecte el 2015

La participació en els col·legis manresans es manté en uns valors similars als que presenta al global del país. Així, segons les primeres dades oficials, a les 13h havien votat a Manresa 18.245 persones, l'equivalent al 34,91% del cens electoral. En els darrers comicis al Parlament, amb recompte a la mateixa hora, ho havia fet el 36,52% dels electors.

Per barris, la participació més alta fins ara s'ha registrar al del Passeig i Rodalies i al del Guix-Pujada Roja (ambdós amb el 37,7%), per contra la més baixa ha sigut al barri Pare Ignasi Puig amb el 28,7% de vots emesos.

13.31 h

Participació a la 1 del migdia: 34,6%

A la 1 del migdia han passat pels col·legis electorals el 34,6% de les persones amb dret a vot. Aquesta xifra és pràcticament la mateixa que en les eleccions del 2015, a la mateixa hora, tot i que menor (-0,48%). Per províncies, aquesta és la participació a les eleccions catalanes a la 1:

  • Barcelona: 34,6% (-0,1)
  • Tarragona: 35,1% (-0,4)
  • Lleida: 34,4 (+0,6)
  • Girona: 35,1 (-3,3%)

13.09 h

Arrimadas insta a «inundar les urnes»

La candidata de Cs a les eleccions catalanes, Inés Arrimadas, ha instat la ciutadania a "inundar les urnes" en els comicis d'aquest dijous, que considera vitals per poder recuperar la convivència a Catalunya. En declaracions als periodistes després d'exercir el seu dret a vot a l'Escola Ausiàs March de Barcelona, ha expressat la seva convicció que obtindrà un bon resultat: "Hem treballat de valent al Parlament i estem convençuts que això donarà fruits".

12.50 h

Cues i tranquil·litat a Sant Fruitós de Bages

A Sant Fruitós de Bages, la jornada electoral s'està desenvolupant amb normalitat i tranquil·litat. S'han format algunes cues per poder votar, com a moltes poblacions d'arreu de la comarca i del país.

Foto: Jaume Grandia

12.33 h

Domènech crida a la "participació massiva" per «superar una situació difícil»

El candidat de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, ha fet una crida a la "participació massiva" a les urnes d'aquest dijous per tal de "superar una situació difícil". Després de dipositar el seu vot a l'urna a l'Escola Industrial de Barcelona, Domènech ha reclamat superar la situació política "més enllà dels blocs". "Sobretot en positiu, perquè a partir del 21-D puguem construir el futur i no quedar-nos atrapats en un passat que no passa", ha assegurat en declaracions als mitjans aquest dijous. Domènech, que insisteix que la solució passa per teixir consensos d'acord amb "tots els anhels", ha assegurat que una participació alta aquest 21-D "beneficia tothom". "Ens beneficia com a país, i per tan també Catalunya En Comú-Podem", ha assegurat. I per això ha reblat que és la ciutadania qui té "la clau" a les urnes.

12.30 h

La Cerdanya triplica el número d'apoderats

La Cerdanya registra un bon ritme de votacions en una jornada en la que ha triplicat el número d'apoderats. A tota la vall ERC en te 75, mentre que Junts per Catalunya 42. A Puigcerdà ERC en te 35, quan normalment en te una desena. La jornada electoral en dia laborable ha fet augmentar l'afluència d'esquiadors a les pistes. L'estació de Masella ha rebut més families que un dijous laborable i molts professors d'institut. Els treballadors s'escapen per votar a Alp i Puigcerdà i els que viuen a la vall de Ribes ho faran a la tarda.

La Cerdanya registra un bon ritme de votacions. Foto: Miquel Spa

12.00 h

" No em vaig atrevir a portar la meva mare a participar al referèndum"

La manresana Teresa Morera, de 51 anys, acompanya, sempre que hi ha eleccions, el seu germà menor, Francesc Morera, de 41 anys, amb discapacitat; i la seva mare, Teresa Forn, que té 89 anys i té mobilitat reduïda. Morera insisteix que "ho faig sempre que puc" i detalla que l'1 d'octubre, "malgrat que el Francesc i jo sí que vam venir a votar, no em vaig atrevir a portar la meva mare a participar al referèndum, després de veure les imatge de la violència policial".

11.30 h

Cues constants a l'escola Pare Algué de Manresa

L'escola Pare Algué està vivint un matí electoral amb molta activitat, ja que des que ha obert ha tingut afluència de votants en totes les meses. La cua no ha minvat a partir de les 10, com ho ha fet d'altres col·legis de la ciutat de Manresa, com el Serra i Húnter de la Balconada.

Important desplegament policial a Berga

La jornada electoral del 21-D a Berga ha posat de manifest l'important desplegament policial que s'ha mobilitzat per garantir-ne la seguretat. Deu patrulles de dos agents cadascuna dels Mossos d'Esquadra, vetllen per la seguretat i el bon desenvolupament de la diada als 10 col.legis electoral de la capital berguedana que són els de l'Administració d'Hisenda, la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, l'Escola Municipal de Música de Berga, el pavelló de Suècia, BRG Serveis, l'Hotel d'Entitats (antic centre cívic), l'institu Guillem de Berguedà, teatre Cal Rosal,escola de Santa Euàlia i escola de la Valldan. Els agents fan vigilància a l'exterior dels col.legis i els seus entorns patrullant-hi a peu i també fan acte de presència a l'interior.

11.19 h

Iceta crida a votar per "canviar el rumb" de la política catalana

El candidat del PSC en les eleccions d'aquest dijous, Miquel Iceta, ha cridat a participar en els comicis per aconseguir "canviar el rumb" de la política catalana i aconseguir més autogovern i millor finançament. "Catalunya som tots i val la pena demostrar-ho i reafirmar-ho avui, que tothom posi dins del sobre la papereta amb els seus somnis i propostes de solució", ha dit en declaracions als mitjans després de votar al seu col·legi electoral, situat a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB).

11.10 h

Un 10% dels votants demana el justificant laboral al Serra i Húnter de Manresa

L'arribada de votants al Serra i Húnter és constant però moderada. Ja no es formen les cues que hi havia a primera hora del matí quan han obert el col·legi electoral. En una mesa d'aquest centre, han donat justificants per portar a les empreses a un 10% dels votants.

Imatge d'una dona votant al Serra-Húnter

11.00 h

Valentí Junyent, ja ha votat en les eleccions catalanes

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ja ha exercit el seu dret a vot a les eleccions al Parlament de Catalunya als volts 10 del matí, a l'escola Sant Ignasi.

10.50 h

El president del col·legi electoral de la Valldan no es presenta

El president del col·legi electoral de la Valldan al Berguedà no s'ha presentat a les 8 del matí i no consta que hagi avisat que no hi podia anar.

10.15 h

Alta participació a primera hora al Serra i Húnter de Manresa

Les votacions van a un ritme elevat. Al Serra i Húnter de Manresa, cap a les 9.30 h ja havia votat un 10% del cens. És una xifra molt elevada comparada amb altres eleccions i s'han viscut algunes cues. Al col·legi hi ha uns 25 5 apoderats. ERC n'ha desplegat uns 200 per tot Manresa.

10.40 h

Carles Riera (CUP) veu unes eleccions excepcionals i anima a «votar república»

El candidat de la CUP-Crida Constituent, Carles Riera, ha animat aquest dijous a votar república i s'ha mostrat satisfet per la gran participació als col·legis electorals des de primera hora: "Animem a votar a tothom, animem a votar república, que significa democràcia".

09.43 h

Destacada presència policial

A l'exterior de la FUB hi ha una patrulla de Mossos d'Esquadra. En les eleccions d'avui, l'Estat ha intentat desplegar una patrulla per col·legi electoral, fet poc habitual en uns comicis. Interior ha mobilitzat 10.000 mossos i 5.000 policies i guàrdies civils aquest 21-D.

Una parella de Mossos d'Esquadra és present a pràcticament tots els col·legis electorals de Manresa. S'esperen a l'exterior de les sales de votació i hi són, per prevenció, segons han explicat ells mateixos. El desplegament policial és atípic, i molt superior al que es realitza en unes eleccions convencionals. Tots els agents amb qui ha parlat aquest diari, assenyalen que el matí, a Manresa, "discorre amb tranquil·litat".

A la foto, la parella de Mossos que és a l'escola Pare Algué. Foto: Alba Iglesias

09.22 h

Berga inicia la jornada electoral amb cues de votants a Hisenda

Berga ha iniciat la jornada electoral del 21-D amb cues de votants al col·legi de l'administració d'Hisenda. Abans de les 9 del matí ja hi havia cua de ciutadans esperant pacientment drets al carrer que s'obríssin les portes del col·legi que ràpidament s'ha omplert de ciutadans exercint el seu dret a vot.

En aquest col·legi la votació va més lenta perquè els ciutadans han de passar l'arc de seguretat d'Hisenda en tractar-se d'un dia laborable en què les votacions conviuen amb l'activitat de l'administració de l'estat.

09.11 h

Alguns electors viuen les votacions com un moment històric

A la FUB de Manresa unes 25 persones ja feien cua davant la universitat per poder votar quan encara faltaven 15 minuts per les 9. Alguns d'aquests electors més matiners, introduïen el vot a l'urna deixant constància d'un moment que, per a molts torna a ser històric. La FUB és un dels col·legis electorals on avui l'activitat acadèmica no s'ha anul·lat, i per tant, electors i universitaris conviuen. Els estudiants entren per la porta principal i els electors, per una de lateral.

Una noia vota mentre una amiga li fa la foto pel record, aquest matí a la FUB. FOTO: Alba Iglesias

Normalitat a Sant Vicenç de Castellet i a Sant Joan de Vilatorrada

Els col·legis electorals de Sant Vicenç de Castellet i de Sant Joan de Vilatorrada obren de forma puntual. Mira el vídeo dels moments inicials de la votació a l'escola Joncadella de Sant Joan, escenari de càrregues policials l'1 d'octubre.

Com a Manresa, no s'observen persones amb llaços grocs ni símbols ideològics.

08.59 h

Tot a punt per començar les eleccions

A la FUB de Manresa, minuts abans d'obrir les portes, les 4 meses ja estan constituïdes. Hi ha alta presència d'apoderats, una dotzena, entre els quals persones d'ERC, CUP i PSC. En aquests col·legi electoral, avui es continua impartint classes universitàries. L'entrada pels votants és una altra a l'habitual i s'han posat cartells indicant per on s'ha d'accedir.

Un cop han obert les portes, la sala ha quedat ràpidament plena i s'ha fet una cua d'unes seixanta persones per votar.

08.35 h

Un 0,79% més de censats que en les eleccions del 2015

Els 5.554.394 catalans i catalanes que estan cridats a participar a les eleccions al Parlament de Catalunya, són segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), un 0,79% més que als comicis del 27 de setembre del 2015. D'aquestes, 5.328.013 persones resideixen a Catalunya i 226.381 estan inscrites al Cens de Residents a l'Estranger (CERA). 136.444 són nous electors que podran exercir per primera vegada el seu dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya després d'assolir la majoria d'edat.

08.05 h

A les 9 arrenquen les eleccions catalanes 2017

A les 9 del matí obriran les portes dels 2.680 locals electorals repartits pels 947 municipis de Catalunya. En total s'han de cosntituït 8.246 meses electorals: 5.885 a Barcelona; 825 a Girona; 534 a Lleida; i 1.003 a Tarragona.

A partir de les 8 del vespre t'oferirem el recompte de vots en directe perquè puguis conèixer quin candidat ha guanyat les eleccions a Catalunya, i els resultats de cada província, comarca i municipi.

La campanya electoral de les eleccions catalanes de 2017 ha estat marcada per la fractura de les forces independentistes i la situació d'alguns dels seus candidats (Oriol Junqueras a la presó i Carles Puigdemont a Brussel·les). El resultat dels comicis és incert i les últimes enquestes de les eleccions catalanes d'aquest 21-D no aporten gaire llum. I és que tant els independentistes, encapçalats per ERC, i els constitucionalistes, liderats per Inés Arrimadas, semblen estar empatats i enfrontats. Si et preguntes com saber on he de votar o si pots votar amb el DNI caducat, fes clic en aquests enllaços.

Els resultats de les eleccions catalanes, en directe

El dubte sobre qui governarà estarà més a prop de resoldre a partir de les 8 del vespre d'aquest dijous, quan tanquin els col·legis electorals. En aquest moment podràs conèixer a la nostra web i als temps real els resultats de les eleccions catalanes del 2017.