En unes eleccions catalanes amb rècord de participació, un 81,94%, la divisió entre el bloc independentista i el constitucionalista es manté intacta. Tot i la victòria de Ciutadans, que per primera vegada supera el milió de vots, al Parlament de Catalunya seguirà havent-hi una majoria independentista que, a més, ha crescut en suports. Aquest 2017, JxCat, ERC i CUP han sumat més de 2 milions de vots, 80.000 més que el 2015 i una dada molt similar a l'obtinguda pel «sí» en el referèndum de l'1 d'octubre.

Els resultats de les eleccions catalanes indiquen que la fórmula de presentar-se per separat ha sortit bé a PDeCAT i ERC, que han pujat en vots i han absorbit part dels electors dels cupaires de 10 a 4 escons). El mateix ha fet Ciutadans, que a banda d'aconseguir mobilitzar en massa els votants de l'àrea metropolitana, també ha tret rèdit de l'electoral del PP, que s'ha desplomat, deixant-se pel camí 8 escons (en tenia 11) i 170.000 vots.

Gràfic amb el resultat de les eleccions catalanes

En percentatges, la variació respecte al 2015 és mínima. El bloc independentista va sumar aleshores el 47,8% dels vots i en els actuals comicis ha perdut tres dècimes per quedar en el 47,54%.

Per províncies, Ciutadans ha guanyat a Barcelona i Tarragona, mentre que JxCat s'ha imposat a Girona i Tarragona. L'àrea metropolitana de Barcelona s'ha convertit en aquestes eleccions en el feu de Cs. Si el partit d'Inés Arrimadas ja havia tenyit de taronja en els passats comicis el que històricament era el cinturó roig, aquest 21 de desembre el canvi ha estat massiu, guanyant a les principals ciutats, incloent també Barcelona, així com a pràcticament totes les comarques exceptuant l'Alt Penedès. A més de Barcelona, Cs incorpora enguany municipis com Badalona, Sabadell, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet i Cornellà de Llobregat. Alhora, manté L'Hospitalet, El Prat, Sant Adrià, Sant Boi, Castelldefels i Gavà, on ja havia guanyat el 2015. Entre els principals municipis, només Sant Cugat es queda en mans de JxCat.

L'empenta de Carles Puigdemont al territori gironí s'ha deixat notar, i la seva llista -que a Girona encapçala Gemma Geis- ha obtingut el 36,69% dels vots i 7 diputats. ERC queda com a segona força, tot i que a molta més distància de JxCat. Els republicans han rebut el 21,73% dels vots, que els donen 4 escons a l'hemicicle català. La sorpresa de la nit l'ha donada Cs, que ha doblat els escons assolits el setembre del 2015. Amb el 19,51% dels suports, la formació taronja aporta 4 diputats de la llista gironina al Parlament. Els dos diputats que queden fins arribar als 17 que hi ha en joc se'ls han repartit el PSC i la CUP, revalidant el resultat del 27-S. A la demarcació, amb el 99,1% escrutat, les forces independentistes obtenen una àmplia majoria, acaparant el 63,73% del vot al territori i sumant 12 diputats.

Junts per Catalunya ha guanyat les eleccions a la circumscripció de Lleida amb més de 77.200 vots, el 32,5% del total. Amb el 99'3% escrutat, ERC se situa com a segona força i aconsegueix 5 diputats (el 26,7%), C's n'obté 3 (16,9%) i el PSC 1 (9,%). La CUP i el PPC es queden sense representació lleidatana al Parlament i ambdós perden el seu escó. L'independentisme continua obtenint una majoria d'11 escons obtinguts per Junts pel Sí el 2015 a Lleida però perd la presència dels anticapitalistes. La participació és la més alta de la història a la circumscripció i supera el 80%, un augment considerable en relació al 73,6% del 2015. La llista encapçalada per Josep Maria Forné, que també va ser el cap de llista el 2015 amb Junts pel Sí, és la que ha aconseguit més vots a Lleida.

La candidatura de Ciutadans ha estat la més votada a la circumscripció de Tarragona amb un 27,34% dels vots -120.010 suports- i 6 escons. Fins a darrera hora ha mantingut un empat en escons amb ERC, que n'ha tret 5, amb 104.258 vots i un 23,75% del total. Finalment, Junts per Catalunya, que ha fregat també en alguns moments de l'escrutini el triple empat, s'ha quedat amb 4 escons i el 21,75% del vot, rellevant al PSC com a tercera força. Amb el 99,9% de l'escrutini i un 80,41% de la participació, la suma de JxCat i ERC, respecte la llista de confluència de 2015, manté els 9 escons aconseguits amb Junts pel Sí, però augmenta en quatre punts el percentatge de vot i en més de 27.000 el nombre de vots. Ciutadans ha sumat més de 40.000 vots als que va aconseguir fa dos anys a la circumscripció, mentre que la CUP n'ha perdut gairebé la meitat -uns 13.000- i ha perdut l'escó per Tarragona que va aconseguir llavors. També s'ha quedat sense representació el PP, que en la darrera empenta del recompte ha perdut l'escó que estava mantenint, amb només el 4,56% del vot i 27.000 vots menys que el 2015. El PSC ha aconseguit uns resultats molt similars, amb 2 escons i un 11,79% del vot, i Catalunya en Comú-Podem, amb el 5,35% del vot, manté l'escó que havia aconseguit Catalunya Sí que es Pot.

Els resultats, per municipis

Quan s'observen el mapa de Catalunya amb tots els pobles pintats segons el color del partit que hi ha obtingut la victòria a les urnes es dibuixa una divisió. L'àrea metropolitana està dominada pel taronja de Ciutadans, que s'estén també pel litoral de Tarragona.

A l'interior, en canvi, és majoritari el blau de JxCat, tret d'algunes zones, com les Terres de l'Ebre i el tercer cinturó, on guanya ERC. Quan a la Vall d'Aran, ha canviat el blau cel del PP pel taronja de Cs.