Jèssica Albiach, candidata d'En comú Podem, va obrir el debat de la data de les eleccions. El soroll de partits per la conveniència o no d'anar a votar en un pic de la pandèmia l'ha ressituat en el tauler electoral.

Vostè ha estat de les primeres en qüestionar l'oportunitat de fer eleccions el 14 de febrer. Demà s'hauria de saber definitivament. No és una bona data?

Aquestes eleccions són necessàries. El govern amb la fórmula d'ERC i Junts no ha acabat de funcionar i ja no funcionava en el moment pre-pandèmia. De fet, darrerament hem viscut imatges, no sé si dir curioses, com la rave de Llinars on durant 48 hores hi va haver una picabaralla entre conselleries, en plena crisi sanitària. També voldria dir que en el darrer any hi ha hagut diferents oportunitats de fer eleccions i han estat ocasions perdudes. Ara estem a la tercera onada de la pandèmia, amb dades preocupants, i amb un escenari de 6.000 persones contagiades al dia i amb entre 750 i 850 persones a les UCI. A mi em costa imaginar anar a votar en una situació en que els hospitals estan al límit del col·lapse.

I així no es pot garantir el dret a vot?

A més a més, s'ha de garantir el dret a vot, però s'ha de garantir, també el dret a la vida. Nosaltres vam demanar que es vacunés a les persones de les taules, el conseller Bernat Soler ho va traslladar al departament de Salut, però ahir ja ens van dir que no hi ha temps per posar les dues dosis de la vacuna. També es va demanar a la Junta electoral central (JEC) que es poguessin excloure les persones de més de 60 anys i la JEC ha dit que no. És una decisió que correspon al govern de la Generalitat i li demanem que vingui amb una proposta.

La salut per davant de la provisionalitat del govern?

Vull recordar que quan es van ajornar les eleccions a Galícia i Esukadi la situació de la pandèmia era millor que la que tenim a hores d'ara. Però no és una decisió dels partits, és el govern qui ha de venir divendres amb la proposta. D'altra banda vull dir que si estem en aquesta situació és perquè no s'ha fet el que s'havia de fer. El govern no va ser suficientment valent abans de Nadal reconeixent que això no anava de salvar les trobades familiars, sinó de salvar vides. Volem saber més com es farà la vacunació, i reclamen que els recursos de la sanitat privada també estiguin al costat dels de la pública. I volem saber què passa amb els rastrejadors, fins ara a través de Ferrovial. Nosaltres ens oposàvem a l'externalització, però tampoc pot recaure aquesta feina en l'estructura actual de la primària. Estaria bé que el departament no arribés tard, una vegada més.

L'acusació al govern sobre les mesures durant les festes de Nadal és perquè creuen que es va ser més tou per treure un benefici electoral? Per no enfadar el ciutadà?

Si hagués estat així, hauria estat pitjor el remei que la malaltia, Ara en trobem en un escenari pitjor i amb les eleccions més a prop. Aquesta manca de coratge sobre una decisió que hauria estat impopular té molt a veure amb la lluita que hi ha entre els socis de govern. Cada restricció que es faci s'ha d'acompanyar de mesures perquè no quedin gent sense feina i perquè no tanquin negocis, Hi ha sector que estan molt colpejats, com la restauració, el petit comerç, la cultura o l'esport. I el que veiem és que Pere Aragonès té l'aixeta massa tancada. Només fent un 0,3% més de dèficit estaríem parlant d'aportar 650 milions d'euros més a disposició de la gent que més ho necessita.

El problema de la manca de diners el govern el situa a Madrid. No és una qüestió que depèn del govern de l'Estat?

És el moment de cooperar entre les administracions. Òbviament se li ha d'exigir al govern central que ampliï l'escut social. Aquí sempre en hi trobaran. Nosaltres formem part del govern central, però ens trobem amb reticències per poder tirar endavant polítiques valentes com, per exemple, la garantia del subministraments bàsics, polítiques d'ERTO, ingrés mínim vital, la prohibició dels desnonaments o la regulació dels preus de lloguers. El que no pot el govern de la Generalitat és no assumir cap responsabilitat i sempre dir que és culpa de Madrid. Salut, residències, educació són competències del govern català.Aporta per una cooperació però no em tothom. Hi ha límits a l'hora que la seva formació pugui pactar amb determinades formacions, com ara Junts x Catalunya, Ciutadans o PP?

Estem parlant del govern de la Generalitat. Una cosa és que jo posi per davant un pacte de forces progressistes, perquè jo crec que s'ha de donar una sortida des de l'esquerra, a les crisis que tenim i una altra cosa és que hi ha alguns temes en els que hem de ser capaços de no fer batalles partidistes i arribar a acords. I l'exemple més proper el tenim en els pressupostos de la Generalitat.

Si els Comuns entren al govern només pactaran amb PSC i ERC?

Nosaltres parlem de la necessitat de canvi i aquest només pot venir d'un govern progressista. Entenem que som forces diferents, amb les nostres discrepàncies, però hem de posar per dvant allò que compartim. Hem dit que no pactaríem amb la dreta, ni l'espanyolista, PP i Cs, ni ladreta catalana, Junts x Catalunya. Junts dóna per enterrada la taula del diàleg.Hem aconseguit el PSOE es mogui i que creés la taula del diàleg, però a l'altra costat hi havia una força com Junts que no hi creia. Necessitem una força que cregui en el diàleg. I per altra banda, a algunes de les persones que formen part de la llista, hi ha algunes persones que els sobren, bàsicament a part no independentista. I ells no tenen cap problema amb que l'educació, les residències o la salut estiguin en mans privades, i aquest és un principi que nosaltres no podem compartir.

Un pacte ERC, PSC i Comuns vol dir aparcar el tema de la independència, com a mínim 4 anys?

No se li demana a ningú que renunciï al seu programa. Jo no deixaré de parlar de república plurinacional perquè estiguem al govern central i estem compartint govern amb una força monàrquica com és el PSOE. Hem d'estar d'acord en polítiques de govern i també creiem que la llibertat dels dirigents independentistes ha de ser una de les primeres coses que succeeixi aquest 2021.