ERC guanyaria les eleccions amb 34-35 diputats però JxCat retalla distàncies i se situaria frec a frec amb 32-34, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El PSC es quedaria en tercera posició obtenint 26-29 diputats seguit de Cs que cauria fins als 12-13. El PPC (9) i la CUP (8) doblarien resultats respecte les últimes eleccions, els comuns es quedarien amb 6-8 i Vox irrompria al Parlament amb 5-6 diputats. El PDeCAT en canvi es quedaria fora de la cambra catalana. El sondeig preveu una participació del 62% i un 33,7% d'indecisos. El vot independentista superaria per primera vegada el 50% situant-se en el 51,2% sumant els vots d'ERC, JxCat, la CUP i PDeCAT. I la majoria de diputats independentistes s'ampliaria a 74-77.

JxCat continua retallant distàncies a ERC respecte a l'últim CEO, que li donava una forquilla de 30-32 escons. En canvi el partit de Junqueras es manté en els 35 o fins i tot en podria perdre un. Així doncs, segons el sondeig publicat aquest divendres just a l'inici de la campanya electoral, ERC i JxCat estan pràcticament empatats. Segons les forquilles d'escons, podrien empatar a 34 diputats i com a molt, la candidatura de Pere Aragonès obtindria una diferència de 3 escons més que JxCat. Pel que fa al percentatge en estimació de vot, ERC se situa per davant amb un 22% mentre Junts obté un 20,7.

En comparació amb la composició actual del Parlament, ERC pujaria entre 2 i 3 escons; JxCat es podria quedar igual o perdre'n 2; Cs es quedaria amb 24 menys que els 36 actuals passant de ser la primera força més votada a la quarta; els socialistes poden incrementar la seva representació sumant 12 diputats més; el PPC i la CUP doblarien els 4 actuals mentre que Vox, que es presenta per primera vegada en unes eleccions al Parlament, entraria amb 5-6. El PDeCAT i el PNC de Marta Pascal es quedarien fora de la cambra catalana. L'enquesta s'ha fet a 1.200 persones del 13 al 21 de gener.

Majoria de vots independentistes

La majoria independentista augmentaria a una franja d'entre 74 i 77 escons pels 70 que té actualment -entre ERC, JxCat, CUP i PDeCAT. El sobiranisme, comptant els comuns, pujaria a 80-85 escons. El bloc unionista -PSC, Cs, PPC i Vox- aconseguiria entre 52 i 57 cadires al Parlament. D'aquesta manera, l'independentisme consolidaria la majoria absoluta, establerta en els 68 escons.

A més, per primera vegada, l'independentisme superaria el 50% dels vots -no ho ha aconseguit mai fins ara. La suma percentual de l'estimació de vot a ERC, JxCat, CUP i PDeCAT arriba al 51,2% del sufragi. Per altra banda, el percentatge de vots dels quatre partits unionistes -PSC, Cs, PP i Vox- seria del 41%. Els comuns en traurien un 6,5%.

Dolors Sabater és la candidata més ben valorada i Illa el més conegut, segons el CEO

La candidata de la CUP i Guanyem, Dolors Sabater, és la candidata més ben valorada amb un 5,3, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). A l'altra cara de la moneda hi ha el cap de cartell de Cs, Carlos Carrizosa, que és el menys valorat amb un 2,46. Pel que fa al coneixement dels catalans sobre els candidats, un 91% diu que coneix al candidat del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa. I en segona posició se situa el candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb un 80,9%. Contrasta que Sabater és la més valorada però només la meitat dels catalans la coneixen, un 58,9%. En canvi, el cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, és el menys conegut. Només un 25,3% dels enquestats saben qui és.

La candidata de JxCat, Laura Borràs, té una valoració de 5,21 i un coneixement del 77,3%. Per darrere hi ha Aragonès amb un 5,16 i un coneixement del 80,9%. El quart candidat més valorat és Salvador Illa amb un 5,14, seguit de Jéssica Albiach (comuns) amb un 4,82 i un coneixement del 43,5%. La cap de llista del PDeCAT, Àngels Chacón, obté un 4,74 i un coneixement del 62,7%. Alejandro Fernández, candidat del PPC, està valorat amb un 3 sobre 10 i té un grau de coneixement del 40,1%. El cap de cartell de Vox, Ignacio Garriga, té una nota de 2,7 i és conegut pel 25,3% dels enquestats i, finalment, el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, té la pitjor nota amb un 2,46 tot i que el coneix un 63%.