La campanya electoral del 14-F ha entrat aquest diumenge, últim dia de gener, en la tercera jornada. Fins a l'últim moment en l'aire per la situació de la pandèmia del coronavirus, les cinquenes eleccions autonòmiques catalanes de la dècada es presenten obertes, de resultat incert. A això s'hi suma la campanya electoral més atípica de la història de Catalunya.

No hi ha un favorit clar, el volum d'indecisos és històric i la pandèmia ha anul·lat els mítings de gran format i ha multiplicat els actes telemàtics. Al llarg d'aquest cap de setmana s'ha pogut veure a Catalunya els líders dels partits polítics estatals recolzant els seus candidats, com sol ser habitual quan hi ha eleccions autonòmiques.

Aragonès assegura que implantar la república és una qüestió de «sumar majories»

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha assegurat aquest diumenge que implantar la república no és una qüestió de "declaracions" o de "retòrica" sinó de "fer-la", "sumant majories", "parlant clar al món" i "guanyant les eleccions amb més del 50% de vots independentistes". En un acte de campanya a Lloret de Mar (La Selva), després que la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, s'hagi compromès a "activar" la DUI si l'independentisme supera el 50% dels vots, ERC ha demanat abandonar la retòrica, fer créixer el moviment i adoptar una estratègia conjunta. Aragonès ha demanat el vot pels republicans per fer la reconstrucció en clau de "justícia i progressisme" i no "decidida per la Moncloa i l'Ibex35".

ERC Bages posa en valor "haver capgirat les retallades en Salut" i aposten per augmentar la inversió en recerca i investigació

La campanya d'Esquerra Republicana s'articula en diversos eixos. Atenent a la particular situació de la pandèmia, "la Salut" ha estat el tret de sortida de d'aquesta campanya al Bages. L'alcalde de Cardona i candidat, Ferran Estruch, ha obert l'acte explicant que "Esquerra ha de liderar Departaments com Salut o el d'Afers Socials, Treball i Famílies" ja que "per nosaltres, ocupar-nos de la salut dels nostres veïns i veïnes és un honor, així com ocupar-nos dels serveis socials, ja que és la millor manera de millorar la vida de la gent". Alhora Estruch ha posat en valor que "des que ERC és al govern, s'han revertit les retallades que durant anys ha patit el Departament de Salut" i també ha apuntat que en l'àmbit de l'I+D+I "s'ha de seguir incrementant la inversió en recerca i investigació fins arribar al 3% del PIB".

L'acte telemàtic ha comptat amb la presència del doctor Pere Joan Cardona, qui ha valorat la corresponsabilitat com un dels aprenentatges d'aquesta crisi, és a dir, el fet de no pensar o exigir "el que pot fer el país per mi, sinó que puc fer jo pel país". Pel que fa la inversió en recerca, Cardona "felicita" la "ràpida" i "excel·lent" reacció del Departament de Salut, posant, just una setmana després del "lock down" 4 milions d'euros a disposició de la recerca per tal que "tothom es mobilitzés al voltant d'aquesta emergència". De fet, Pere Joan Cardona ha posat al centre de la seva intervenció la recerca, assegurant que "sempre s'ha pensat que els països rics són els que poden fer recerca, però realment són aquells països que aposten per la recerca els qui esdevenen rics".

La trobada també ha comptat amb la participació de la Carme Bertral, metgessa i secretària d'Atenció Sanitària i Participació al Departament de Salut qui ha donat una visió de com s'ha viscut i com es viu la pandèmia des del departament. Bertral ha destacat l'acceleració que va patir tot el sistema quan va esclatar la primera onada i ho ha descrit com una "primera onada de gran patiment", un punt on "es van trobar amb impediments i moltes traves per part del govern espanyol". Pel que fa al paper del Departament, Bertral en destaca accions com el pla d'enfortiment de l'atenció hospitalària i el d'atenció primària on ""s'ha fet una gran inversió, s'hi ha afegit personal i eines per millorar l'atenció".

El PSC acusa Albiach d'haver-se convertit en «l'agent comercial» d'ERC

La número 2 del PSC per al 14-F, Eva Granados, ha acusat els comuns d'haver-se convertit en "l'agent comercial" d'ERC. "Una cosa és pactar i l'altra cosa és assumir l'ideari del partit amb qui pactes", ha recriminat la dirigent socialista en un míting, acompanyada del candidat, Salvador Illa. Granados ha considerat que la proposta de Jéssica Albiach és "continuar dividint la societat amb un referèndum". A més, ha dit que no sap si el líder de Podem, i vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, fa campanya pels comuns o per ERC. Per això ha animat els no independentistes a votar per Illa si volen evitar que el seu vot acabi fent servei a un projecte independentista.

La CUP respon a JxCat que la independència no s'assolirà «només aixecant la DUI»

La CUP ha respost al compromís de JxCat "d'activar" la declaració unilateral d'independència del 2017 dient que la plena sobirania no s'assolirà "només aixecant la DUI". En una roda de premsa a Artesa de Lleida, el cap de llista de la candidatura per Lleida, Pau Juvillà, ha remarcat que cal "molta més força" per donar un nou impuls al procés. També ha demanat un pla "concret, realista" i que es faci "amb molta més gent". A més, Juvillà creu que és "prematur" parlar de nou Govern ja que cal "asseure's" per parlar de "què es vol fer". L'acte també ha inclòs propostes per reforçar la pagesia, amb propostes com ara fixar preus dels productes agroalimentaris per evitar "l'especulació dels intermediaris" i fer un "banc de terres" del Govern.

Lluís Llach intervé en un acte de la CUP a Verges per mostrar el seu suport

El cantautor i exdiputat de Junts pel Sí al Parlament Lluís Llach ha intervingut aquest diumenge en un acte electoral de la CUP al municipi de Verges (Girona) per expressar el seu suport als candidats gironins de la formació de l'esquerra independentista i anticapitalista.En l'acte, Llach ha estat acompanyat per Dani Cornellà, Montserrat Vinyets i Ignasi Sabater, que ocupen els tres primers llocs de la candidatura de la CUP per Girona."Estic aquí perquè sé que la sanitat pública és un dels objectius de la gent a qui dono suport", ha explicat Llach, que ha assenyalat que avala els membres d'aquesta candidatura perquè sap que la lluita per la sanitat pública "serà per a ells una obsessió".

El PDeCAT s'erigeix en el «veritable vot útil» per evitar un tripartit d'esquerres

El PDeCAT s'ha erigit aquest diumenge en el "veritable vot útil" per evitar un tripartit d'esquerres i fer "forta" Catalunya. El partit s'ha presentat com la formació "clau" per garantir la supressió dels impostos de successió i patrimoni, així com una reducció de les ocupacions il·legals. "Només si el PDeCAT té la clau, els Mossos d'Esquadra tindran el suport del Govern per fer front a la seva feina de resposta i protecció dels ciutadans de Catalunya", ha assegurat la número dos de la formació per Barcelona, Joana Ortega, des de Manresa. La candidata ha reiterat el compromís del partit amb la independència, però ha reclamat "responsabilitat" davant la "confrontació".

El PPC es compromet a «construir l'alternativa» constitucionalista per davant d'«objectius messiànics»

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, endureix les crítiques contra els altres partits constitucionalistes en el primer diumenge de capanya electoral. En un míting a Badalona, el presidenciable del PPC s'ha compromès a no desaprofitar l'oportunitat de "construir l'alternativa" constitucionalista a Catalunya mentre altres, diu, tenen "objectius messiànics i individualistes. En aquest sentit, i sense citar-los, critica que Cs vulgui actuar com a "comparsa" del candidat socialista, Salvador Illa. Sobre el líder del PSC avisa que ve "a fer d'Iceta" amb l'objectiu de "blindar la supervivència política" de Pedro Sánchez, però amb la diferència que Illa es presenta com a "novetat" i "pensa que pot despistar al personal".